WEKO3
アイテム
ワークショップを通じた食品関連事業者等の自主衛生管理手法に関する知識の向上
https://doi.org/10.24514/00002923
https://doi.org/10.24514/00002923dfce7c9b-26ce-45ac-b082-615081b38a68
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
nfri_report_No78p19-24p.pdf (459.8 kB)
|
|
Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2019-12-20 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | ワークショップを通じた食品関連事業者等の自主衛生管理手法に関する知識の向上 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Improvement in the knowledge of self hygiene management for workers relation with food by holding of the free-workshop | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | food hygiene | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | workshop | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | self-inspection | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ID登録 | ||||||
ID登録 | 10.24514/00002923 | |||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||
著者 |
川崎, 晋
× 川崎, 晋× 持田, 麻里× 大畑, 由紀子× 齋藤, 美枝× 野澤, 博美× 稲津, 康弘 |
|||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | Microbiological method for self-inspection require keeping food hygiene environment in a food processing plant, however there are very few opportunities to learn the basic food-microbiological techniques for food industries worker. We held the free-workshop about the food-microbiological techniques for researchers of the public establishment organizations or staffs of small and medium-sized food companies that were beginners of food hygiene testing. According to the results of questionnaire survey on the lecture, the workshop has helped to increase depth of understanding of food-microbiological techniques. Moreover, showing the example of hygiene control management improvement program was considered to be effective for researchers of the public establishment organizations. | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 食品製造現場において, 自主衛生検査による食の安全性確保は重要であるが, 未経験者が微生物検査の基本的技術を習得できる機会は極めて少ない. 我々は微生物の取扱い経験が無い公設試験研究機関職員および中小規模食品製造業者を対象として, 実習および講義を伴う微生物検査の基本的技術習得のための講習会を開催した. この講習会のアンケート結果について解析したところ, 本講習会により受講者の微生物学的知識が深まったことを示した. また, 公設試験研究機関職員向けには衛生管理改善計画の実例を示すことが有効であると考えられた. | |||||
書誌情報 |
食品総合研究所研究報告 en : Report of National Food Research Institute 巻 78, p. 19-24, 発行日 2014-03-01 |
|||||
出版者 | ||||||
出版者 | 農業・食品産業技術総合研究機構 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 0301-9780 | |||||
DOI | ||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||
識別子タイプ | DOI | |||||
関連識別子 | 10.24514/00002923 | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |