@article{oai:repository.naro.go.jp:00003044, author = {川崎, 晋 and KAWASAKI, Susumu and 持田, 麻里 and MOCHIDA, Mari and 大畑, 由紀子 and OHATA, Yukiko and 齋藤, 美枝 and SAITO, Mie and 野澤, 博美 and NOZAWA, Hiromi and 稲津, 康弘 and INATSU, Yasuhiro}, journal = {食品総合研究所研究報告, Report of National Food Research Institute}, month = {Mar}, note = {Microbiological method for self-inspection require keeping food hygiene environment in a food processing plant, however there are very few opportunities to learn the basic food-microbiological techniques for food industries worker. We held the free-workshop about the food-microbiological techniques for researchers of the public establishment organizations or staffs of small and medium-sized food companies that were beginners of food hygiene testing. According to the results of questionnaire survey on the lecture, the workshop has helped to increase depth of understanding of food-microbiological techniques. Moreover, showing the example of hygiene control management improvement program was considered to be effective for researchers of the public establishment organizations., 食品製造現場において, 自主衛生検査による食の安全性確保は重要であるが, 未経験者が微生物検査の基本的技術を習得できる機会は極めて少ない. 我々は微生物の取扱い経験が無い公設試験研究機関職員および中小規模食品製造業者を対象として, 実習および講義を伴う微生物検査の基本的技術習得のための講習会を開催した. この講習会のアンケート結果について解析したところ, 本講習会により受講者の微生物学的知識が深まったことを示した. また, 公設試験研究機関職員向けには衛生管理改善計画の実例を示すことが有効であると考えられた.}, pages = {19--24}, title = {ワークショップを通じた食品関連事業者等の自主衛生管理手法に関する知識の向上}, volume = {78}, year = {2014}, yomi = {カワサキ, ススム and モチダ, マリ and オオハタ, ユキコ and サイトウ, ミエ and ノザワ, ヒロミ and イナツ, ヤスヒロ} }