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  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 食品研究部門
  3. 研究報告
  4. 食総研報
  5. 68号

アウリントリカルボン酸アンモニウムを用いた米麹からの麹菌全RNA抽出法の検討

https://doi.org/10.24514/00002672
https://doi.org/10.24514/00002672
e3adf3ab-89b9-453b-80c3-e2f659630510
名前 / ファイル ライセンス アクション
nfri_report_No68p33-37p.pdf nfri_report_No68p33-37p.pdf (78.5 kB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-12-20
タイトル
タイトル アウリントリカルボン酸アンモニウムを用いた米麹からの麹菌全RNA抽出法の検討
タイトル
タイトル Method of total RNA isolation from Aspergillus oryzae in solid-state culture (rice koji culture) using Aurintricarboxylic Acid Ammonium Salt (ATA)
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00002672
ID登録タイプ JaLC
著者 鈴木, 聡

× 鈴木, 聡

鈴木, 聡

ja-Kana スズキ, サトシ

en SUZUKI, Satoshi

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竹谷, 博子

× 竹谷, 博子

竹谷, 博子

ja-Kana タケタニ, ヒロコ

en TAKETANI, Hiroko

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石田, 博樹

× 石田, 博樹

石田, 博樹

ja-Kana イシダ, ヒロキ

en ISHIDA, Hiroki

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楠本, 憲一

× 楠本, 憲一

en KUSUMOTO, Kenichi
KUSUMOTO, Ken-ichi

ja 楠本, 憲一

ja-Kana クスモト, ケンイチ


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柏木, 豊

× 柏木, 豊

柏木, 豊

ja-Kana カシワギ, ユタカ

en KASHIWAGI, Yutaka

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 A simple method for total RNA isolation from Aspergillus oryzae in solid-state culture (rice koji culture) was developed. A nucleic acid binding dye, aurintricarboxylic acid ammonium salt (ATA), was employed to prevent RNA from degradation by nuclease activity of rice koji culture. We also used cetyltrimethylammonium bromide (CTAB) to remove polysaccharides, which was mainly derived from rice grains. We successfully isolated total RNA from A. oryzae in solid-state culture. The RNA isolated by this method was available for Northern blot analysis and as a template of reverse transcription.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 米麹からの麹菌全RNAの簡便な抽出法を開発した. 本方法は米麹の核酸分解活性からRNAを保護するためATAを用い, また多糖類の除去のためにCTABを用いる. 本方法により抽出されたRNAは, ノーザンブロット法及びRACE法等に供試可能であることを確認した
書誌情報 食品総合研究所研究報告
en : Report of National Food Research Institute

巻 68, p. 33-37, 発行日 2004-03-01
出版者
出版者 農業・食品産業技術総合研究機構
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0301-9780
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00002672
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 16:08:50.717465
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Cite as

SUZUKI, Satoshi, TAKETANI, Hiroko, ISHIDA, Hiroki, 楠本, 憲一, KASHIWAGI, Yutaka, 2004, Method of total RNA isolation from Aspergillus oryzae in solid-state culture (rice koji culture) using Aurintricarboxylic Acid Ammonium Salt (ATA): 農業・食品産業技術総合研究機構, 33–37 p.

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