WEKO3
アイテム
アウリントリカルボン酸アンモニウムを用いた米麹からの麹菌全RNA抽出法の検討
https://doi.org/10.24514/00002672
https://doi.org/10.24514/00002672e3adf3ab-89b9-453b-80c3-e2f659630510
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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nfri_report_No68p33-37p.pdf (78.5 kB)
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Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||||||||||||||||||||
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公開日 | 2019-12-20 | |||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||
タイトル | アウリントリカルボン酸アンモニウムを用いた米麹からの麹菌全RNA抽出法の検討 | |||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||
タイトル | Method of total RNA isolation from Aspergillus oryzae in solid-state culture (rice koji culture) using Aurintricarboxylic Acid Ammonium Salt (ATA) | |||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||||
ID登録 | ||||||||||||||||||||||||
ID登録 | 10.24514/00002672 | |||||||||||||||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||||||||||||||
著者 |
鈴木, 聡
× 鈴木, 聡
WEKO
360
× 竹谷, 博子× 石田, 博樹× 楠本, 憲一
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358
× 柏木, 豊
WEKO
6689
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抄録 | ||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||||
内容記述 | A simple method for total RNA isolation from Aspergillus oryzae in solid-state culture (rice koji culture) was developed. A nucleic acid binding dye, aurintricarboxylic acid ammonium salt (ATA), was employed to prevent RNA from degradation by nuclease activity of rice koji culture. We also used cetyltrimethylammonium bromide (CTAB) to remove polysaccharides, which was mainly derived from rice grains. We successfully isolated total RNA from A. oryzae in solid-state culture. The RNA isolated by this method was available for Northern blot analysis and as a template of reverse transcription. | |||||||||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||||
内容記述 | 米麹からの麹菌全RNAの簡便な抽出法を開発した. 本方法は米麹の核酸分解活性からRNAを保護するためATAを用い, また多糖類の除去のためにCTABを用いる. 本方法により抽出されたRNAは, ノーザンブロット法及びRACE法等に供試可能であることを確認した | |||||||||||||||||||||||
書誌情報 |
食品総合研究所研究報告 en : Report of National Food Research Institute 巻 68, p. 33-37, 発行日 2004-03-01 |
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出版者 | ||||||||||||||||||||||||
出版者 | 農業・食品産業技術総合研究機構 | |||||||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 0301-9780 | |||||||||||||||||||||||
DOI | ||||||||||||||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||||||||||||||
識別子タイプ | DOI | |||||||||||||||||||||||
関連識別子 | 10.24514/00002672 | |||||||||||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |