WEKO3
アイテム
煮豆に適する寒冷地向けの黒ダイズ新品種「黒丸くん」の育成
https://doi.org/10.24514/00002307
https://doi.org/10.24514/00002307f8881426-744e-4714-b134-9e293062b922
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
tarc_report121_027 (4.1 MB)
|
© 国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構
National Agriculture and Food Research Organization, Japan |
Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2019-03-28 | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | 煮豆に適する寒冷地向けの黒ダイズ新品種「黒丸くん」の育成 | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | A New Black Soybean Cultivar,“Kuromarukun”, Suitable for Boiled Soybean Processing and Adaptable to the Tohoku District | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 黒ダイズ | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 東北地域 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 最下着莢節位高 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 大粒 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 煮豆加工適性 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | Black soybean | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | Tohoku district | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | Height of the lowest node with pod | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | Large seed size | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | Boiled soybean processing | |||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||
ID登録 | ||||||||||||||||||
ID登録 | 10.24514/00002307 | |||||||||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||||||||
著者 |
菊池, 彰夫
× 菊池, 彰夫× 島村, 聡× 加藤, 信× 平田, 香里
WEKO
93
× 河野, 雄飛× 湯本, 節三× 高田, 吉丈
WEKO
89
× 島田, 信二× 境, 哲文× 島田, 尚典× 髙橋, 浩司× 足立, 大山× 田渕, 公清× 中村, 茂樹 |
|||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | 「黒丸くん」は、東北農業試験場作物開発部大豆育種研究室(現、農研機構東北農業研究センター水田作研究領域大豆育種グループ)において、ダイズモザイクウイルス抵抗性で大粒の黒豆品種の育成を目標に、「ギンレイ」と「刈系529号」との人工交配から選抜・固定を図り、2015年に育成された。「黒丸くん」の花色、毛茸色及び熟莢色の濃淡は、各々、“紫”、“褐”及び“中”である。主茎長は“中”、伸育型は“有限”で、最下着莢節位高が高い。ダイズモザイクウイルスのA及びB系統に対して抵抗性である。子実の大きさは極大群の“小”に属し、種皮色及び臍色はいずれも“黒”で、煮豆加工に適している。東北地域における成熟期が“晩”であることから、栽培適地は東北地域中南部等である。 | |||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | A new black soybean [Glycine max (L.) Merrill] cultivar, “Kuromarukun”, was developed at the Tohoku Agricultural Research Center, NARO, in 2015. This cultivar was selected from a cross between“Ginrei”and“Karikei 529”with the goal of developing a cultivar with resistance to soybean mosaic virus (SMV), a black seed coat color, and large seed size. “Kuromarukun”is classified into group V, based on its date of maturity at Kariwano, Akita (39°32’ N, 140°22’ E). It has purple flowers, brown pubescence, brown pods at maturity, a medium stem height with determinate growth habit, and high height of the lowest node with pod. It is resistant to SMV strains A and B. The seeds of“Kuromarukun”are small in the very large seed size group, and have black seed coats with black hila“. Kuromarukun”is suitable for boiled soybean processing, and shows adaptability in the middle and southern areas of the Tohoku district. |
|||||||||||||||||
書誌情報 |
農研機構研究報告 東北農業研究センター en : BULLETIN OF THE NARO, AGRICULTURAL RESEARCH FOR TOHOKU REGION 巻 1221, p. 27-38, 発行日 2019-03 |
|||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||
出版者 | 国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構 | |||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||
出版者 | National Agriculture and Food Research Organization (NARO) | |||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||||
収録物識別子 | 2432-8081 | |||||||||||||||||
DOI | ||||||||||||||||||
識別子タイプ | DOI | |||||||||||||||||
関連識別子 | 10.24514/00002307 |