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  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 野菜花き研究部門
  3. 研究報告
  4. 花き研報
  5. 15号

ポットカーネーションにおける発散香気成分解析と官能評価

https://doi.org/10.24514/00001446
https://doi.org/10.24514/00001446
869630e1-774d-4895-afd7-07bcb5bdbab3
名前 / ファイル ライセンス アクション
frc_report_No15p1-13p.pdf frc_report_No15p1-13p.pdf (12.9 MB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-03-22
タイトル
タイトル ポットカーネーションにおける発散香気成分解析と官能評価
タイトル
タイトル Analysis and Sensory Evaluation of Emitted Scent Compounds of Pot Carnation Flowers.
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 Dianthus caryophyllus
キーワード
主題Scheme Other
主題 pot carnation
キーワード
主題Scheme Other
主題 floral scent
キーワード
主題Scheme Other
主題 sensory evaluation
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Dianthus caryophyllus
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 pot carnation
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 floral scent
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 sensory evaluation
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00001446
ID登録タイプ JaLC
著者 岸本, 久太郎

× 岸本, 久太郎

岸本, 久太郎

ja-Kana キシモト, キュウタロウ

en KISHIMOTO, Kyutaro

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金澤, 大樹

× 金澤, 大樹

金澤, 大樹

ja-Kana カナザワ, タイキ

en KANAZAWA, Taiki

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小野崎, 隆

× 小野崎, 隆

小野崎, 隆

ja-Kana オノザキ, タカシ

en ONOZAKI, Takashi

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八木, 雅史

× 八木, 雅史

八木, 雅史

ja-Kana ヤギ, マサフミ

en YAGI, Masafumi

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山口, 博康

× 山口, 博康

山口, 博康

ja-Kana ヤマグチ, ヒロヤス

en YAMAGUCHI, Hiroyasu

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中山, 真義

× 中山, 真義

中山, 真義

ja-Kana ナカヤマ, マサヨシ

en NAKAYAMA, Masayoshi

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大久保, 直美

× 大久保, 直美

大久保, 直美

ja-Kana オオクボ, ナオミ

en OKUBO, Naomi

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 In order to understand characteristics of the scent of pot carnations, we analyzed emitted scents of 25 cultivars. Principal scent components of the most cultivars were benzenoids such as eugenol, isoeugenol, methyl salicylate, and benzyl benzoate. In particular, a large number of cultivars contained eugenol as a principal scent component. While pot carnations had various kinds of principal scent compounds more than cut flower carnations, no cultivars having methyl benzoate as a principal component, which is principal scent component of cut flower carnations, were found. Seventeen kinds of pot carnation were classified into eugenol type, isoeugenol type, benzyl benzoate/benzyl alcohol type, methyl salicylate type, or other minor type on the basis of the principal benzenoids, and used for sensory evaluation of the scents. Over 70% of testers evaluated smells of the eugenol type and the isoeugenol type as 'smell' or 'well smell' at concentrations higher than 6.3 and 4.0 nmol·flower^-1·h^-1, respectively. We will use these values to evaluate 'smell condition for majority' for these type. In the preference test, isoeugenol type and benzoate/benzyl alcohol type were preferred to other types. A word "sweet" was commonly used to present smell of all types, where benzenoids were principal scent components. The description of each scent type could be presented by the combination of "sweet" and other words.
書誌情報 花き研究所研究報告
en : Bulletin of the National Institute of Floricultural Science

巻 15, p. 1-13, 発行日 2015-12-20
出版者
出版者 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 花き研究所
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1347-2917
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00001446
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 15:49:07.452970
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Cite as

KISHIMOTO, Kyutaro, KANAZAWA, Taiki, ONOZAKI, Takashi, YAGI, Masafumi, YAMAGUCHI, Hiroyasu, NAKAYAMA, Masayoshi, OKUBO, Naomi, 2015, Analysis and Sensory Evaluation of Emitted Scent Compounds of Pot Carnation Flowers.: 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 花き研究所, 1–13 p.

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