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  1. INDEX:刊行種別
  2. 研究報告・研究技報
  3. 農研機構研究報告
  4. 9号

大豆蛋白質と卵白を主成分とする高蛋白質・低糖質パンの開発

https://doi.org/10.24514/00006680
https://doi.org/10.24514/00006680
aa55272f-fac2-47e3-a2e9-de2dae536e60
名前 / ファイル ライセンス アクション
10.24514-00006680_DOI_moved.pdf 10.24514-00006680_DOI_moved (279.3 kB)
 Restricted Access
Item type 紀要一般記事 / Departmental Bulletin Article(1)
公開日 2021-12-17
タイトル
タイトル 大豆蛋白質と卵白を主成分とする高蛋白質・低糖質パンの開発
タイトル
タイトル Development of protein-rich, low carbohydrate bread composed mainly of soy protein and egg white
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 大豆蛋白質
キーワード
主題Scheme Other
主題 パン
キーワード
主題Scheme Other
主題 卵白
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 bread
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 egg white
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 soy protein
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00006680
ID登録タイプ JaLC
著者 矢野, 裕之

× 矢野, 裕之

矢野, 裕之

ja-Kana ヤノ, ヒロユキ

en YANO, Hiroyuki

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 A processed food product with inner cellular structure like wheat bread was developed. It was made mainly from soy protein and egg white, without using yeast, baking soda, gluten or other additives. The specific volume was more than 5 mL/g, which was equivalent to that of wheat bread. Protein/carbohydrate content of the bread was 42-49%/1-11%, significantly higher/lower than that of the wheat or rice bread. Recently, importance of protein intake is indicated for health maintenance of middle-aged and older people. Thus, the bread is expected to be a convenient protein source for them.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 大豆蛋白質と卵白を主成分に,イーストや重曹などの発泡剤やグルテンその他の添加物を使用せず,内相に小麦粉パンのような気泡構造をもつパン状加工物を作製した.パンの膨らみを示す比容積は5 mL/g 以上であり,小麦粉パンと同等である.また,従来の小麦粉パンや米粉パンと比較して蛋白質含有率が42 ~ 49%(w/w)と顕著に高く,一方,炭水化物の含量は1 ~ 11%(w/w)と顕著に低い.最近,特に中高年者の健康維持に蛋白質摂取の重要性が指摘されていることから,本成果のパンは手軽に摂取できる蛋白質源のひとつとして貢献が期待される.
書誌情報 農研機構研究報告
en : Journal of the NARO Research and Development

巻 9, p. 45-49, 発行日 2021-11-30
出版者
出版者 国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構
出版者
出版者 National Agriculture and Food Research Organization, Japan (NARO)
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 2434-9909
DOI
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.34503/naroj.2021.9_45
情報源
関連名称 本文はJ-Stageよりご利用いただけます。
情報源
関連名称 This article full-text PDF is available at J-Stage.
関連サイト
識別子タイプ DOI
関連識別子 https://doi.org/10.34503/naroj.2021.9_45
関連名称 https://doi.org/10.34503/naroj.2021.9_45
他の資源との関係
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他の資源との関係
関連名称 We changed the journal platform to J-Stage. 2022.2 -
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