WEKO3
アイテム
イチゴ果実の貯蔵中の品質を示す簡易な力学指標
https://doi.org/10.24514/00002902
https://doi.org/10.24514/000029024fa94b68-09a5-4d7b-893f-82cc828f5552
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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nfri_report_No77p1-11p.pdf (390.5 kB)
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Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||||||||
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公開日 | 2019-12-20 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | イチゴ果実の貯蔵中の品質を示す簡易な力学指標 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | A simple mechanical index of storage quality of strawberry fruits | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
言語 | ||||||||||||
言語 | eng | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | イチゴ | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 圧縮試験 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 見かけの弾性率 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 力学特性 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 低温保存 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | strawberry | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | compression test | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | apparent modulus | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | mechanical properties | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | cold storage | |||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||
ID登録 | ||||||||||||
ID登録 | 10.24514/00002902 | |||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||
著者 |
神山, かおる
× 神山, かおる
WEKO
1005
× 増田, 知尋× 島田, 宏美× 田中, 敏江× 和田, 有史 |
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抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | We propose simple mechanical parameters obtained by compression testing to indicate the storage quality of strawberry fruits. We tested the effects of different storage conditions at 5℃ on measured mechanical parameters. The three conditions were control, in polyethylene bag, and packed a product that releases allyl isothiocyanate (AIT) vapor, as it is known that vaporized AIT prevents the growth of microorganisms. Although the fracture load, often referred to as firmness, did not significantly vary, the fracture strain increased and the apparent modulus decreased with storage time. The apparent modulus was demonstrated to be a good index of strawberry quality, because it is more sensitive to deterioration of strawberry fruits and calculated at a low strain that has the potential of a non-destructive measurement. | |||||||||||
抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | イチゴの貯蔵中の品質を示す圧縮試験で求められる簡単な力学指標を提案する. 力学的変数に対する 5℃における異なる貯蔵条件の効果を試験した. イチゴの貯蔵条件としては, 袋なしのコントロール, ポリエチレン袋内に入れたもの, ポリエチレン袋内にアリルイソチアシアネート(AIT)を蒸散させる製剤入りの系を比較した. 気化したAITは微生物の成長を抑制することが知られているからである. 一般に果実硬度として用いられる破壊荷重は, 有意差が認められなかったが, 貯蔵時間が長くなると破壊歪の増加, 見かけの弾性率の減少が認められた. イチゴ果実の劣化に対して感度が高く, 非破壊試験の可能性がある小さい歪領域で計算されることから, 見かけの弾性率はよい指標であることが示された。 | |||||||||||
書誌情報 |
食品総合研究所研究報告 en : Report of National Food Research Institute 巻 77, p. 1-11, 発行日 2013-03-01 |
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出版者 | ||||||||||||
出版者 | 農業・食品産業技術総合研究機構 | |||||||||||
ISSN | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 0301-9780 | |||||||||||
DOI | ||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||
識別子タイプ | DOI | |||||||||||
関連識別子 | 10.24514/00002902 | |||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |