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アイテム
苦味マスキング効果の定量的解析
https://doi.org/10.24514/00002885
https://doi.org/10.24514/000028854994398b-4725-4b21-9dba-5d76b564dfbb
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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nfri_report_No76p9-16p.pdf (1.2 MB)
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Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||
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公開日 | 2019-12-20 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 苦味マスキング効果の定量的解析 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Quantitative analysis for the masking effects to bitter taste | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 安息香酸デナトニウム | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | マスキング | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | マウス | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 行動学 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | うま味 | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ID登録 | ||||||
ID登録 | 10.24514/00002885 | |||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||
著者 |
河合, 崇行
× 河合, 崇行× 日下部, 裕子 |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | On behavior tests for taste evalutaion with mice, lick number to the test solutions depends on their favorability. So, we analyzed the favorability of various concentration of denatonium benzoate bitter solution based on animal behavior. We also analyzed and quantified the favorability changes when sodium saccharin as sweet compound, mono−sodium glutamate as umami compound, or sodium chloride as salty compound was added to the bitter test solutions. As a result, the addition of 2.5 mM of sodium saccharin, 500 mM of mono−sodium glutamate, and 100 mM of sodium chloride showed the ability to suppress bitter taste as 40%, 69%, 46%, respectively. These results suggest that the bitter masking effects could be evaluated objectively by animal behavior, without having human sensory evaluation by well−trained panelists. | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | マウスは提示された試料溶液の嗜好に依存して, その溶液を舐める回数が変化する. この習性を利用して. 種々の濃度の安息香酸デナトニウム苦味溶液に対する嗜好性を解析した. さらに. 甘味素材であるサッカリンNa, うま味素材であるグルタミン酸Na, 塩味素材である塩化ナトリウムを苦味溶液に添加した場合の嗜好性変化を検討し, 変化の大きさを数値化した. その結果, 2.5 mM サッカリンNaでは約40%, 500mM グルタミン酸Naでは約69%, 100mM 塩化ナトリウムでは約46% 苦味を弱くさせている可能性が示された. このことは, ヒト官能パネリスト試験の前段階として, 実験動物を用いたマスキング効率の客観的評価が有効である可能性を示唆している. | |||||
書誌情報 |
食品総合研究所研究報告 en : Report of National Food Research Institute 巻 76, p. 9-16, 発行日 2012-03-01 |
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出版者 | ||||||
出版者 | 農業・食品産業技術総合研究機構 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 0301-9780 | |||||
DOI | ||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||
識別子タイプ | DOI | |||||
関連識別子 | 10.24514/00002885 | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |