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  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 食品研究部門
  3. 研究報告
  4. 食総研報
  5. 76号

苦味マスキング効果の定量的解析

https://doi.org/10.24514/00002885
https://doi.org/10.24514/00002885
4994398b-4725-4b21-9dba-5d76b564dfbb
名前 / ファイル ライセンス アクション
nfri_report_No76p9-16p.pdf nfri_report_No76p9-16p.pdf (1.2 MB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-12-20
タイトル
タイトル 苦味マスキング効果の定量的解析
タイトル
タイトル Quantitative analysis for the masking effects to bitter taste
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 安息香酸デナトニウム
キーワード
主題Scheme Other
主題 マスキング
キーワード
主題Scheme Other
主題 マウス
キーワード
主題Scheme Other
主題 行動学
キーワード
主題Scheme Other
主題 うま味
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00002885
ID登録タイプ JaLC
著者 河合, 崇行

× 河合, 崇行

河合, 崇行

ja-Kana カワイ, タカユキ

en KAWAI, Takayuki

Search repository
日下部, 裕子

× 日下部, 裕子

日下部, 裕子

ja-Kana クサカベ, ユウコ

en KUSAKABE, Yuko

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 On behavior tests for taste evalutaion with mice, lick number to the test solutions depends on their favorability. So, we analyzed the favorability of various concentration of denatonium benzoate bitter solution based on animal behavior. We also analyzed and quantified the favorability changes when sodium saccharin as sweet compound, mono−sodium glutamate as umami compound, or sodium chloride as salty compound was added to the bitter test solutions. As a result, the addition of 2.5 mM of sodium saccharin, 500 mM of mono−sodium glutamate, and 100 mM of sodium chloride showed the ability to suppress bitter taste as 40%, 69%, 46%, respectively. These results suggest that the bitter masking effects could be evaluated objectively by animal behavior, without having human sensory evaluation by well−trained panelists.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 マウスは提示された試料溶液の嗜好に依存して, その溶液を舐める回数が変化する. この習性を利用して. 種々の濃度の安息香酸デナトニウム苦味溶液に対する嗜好性を解析した. さらに. 甘味素材であるサッカリンNa, うま味素材であるグルタミン酸Na, 塩味素材である塩化ナトリウムを苦味溶液に添加した場合の嗜好性変化を検討し, 変化の大きさを数値化した. その結果, 2.5 mM サッカリンNaでは約40%, 500mM グルタミン酸Naでは約69%, 100mM 塩化ナトリウムでは約46% 苦味を弱くさせている可能性が示された. このことは, ヒト官能パネリスト試験の前段階として, 実験動物を用いたマスキング効率の客観的評価が有効である可能性を示唆している.
書誌情報 食品総合研究所研究報告
en : Report of National Food Research Institute

巻 76, p. 9-16, 発行日 2012-03-01
出版者
出版者 農業・食品産業技術総合研究機構
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0301-9780
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00002885
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 15:23:41.850754
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KAWAI, Takayuki, KUSAKABE, Yuko, n.d., Quantitative analysis for the masking effects to bitter taste: 農業・食品産業技術総合研究機構, 9–16 p.

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