Item type |
紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) |
公開日 |
2019-12-20 |
タイトル |
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タイトル |
澱粉の糊化と酵素処理が米蛋白質の溶解性に与える影響 |
タイトル |
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タイトル |
Influence of starch gelatinization and the following enzymatic treatments on the solubility of rice protein |
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言語 |
en |
言語 |
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言語 |
jpn |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
アミノ酸 |
キーワード |
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Other |
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主題 |
糊化 |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
米 |
キーワード |
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Other |
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主題 |
蛋白質 |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
糖化液 |
資源タイプ |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
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資源タイプ |
departmental bulletin paper |
ID登録 |
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ID登録 |
10.24514/00002884 |
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ID登録タイプ |
JaLC |
著者 |
矢野, 裕之
竹内, 正彦
加藤 (江森) , 澄恵
我妻, 義則
田口, 計哉
岡澤, 由晃
西澤, 賢一
黒田, 秧
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抄録 |
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内容記述タイプ |
Abstract |
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内容記述 |
Effect of starch gelatinization and the following amylase/protease treatments on the recovery of amino acids as well as on the solubility of rice protein was investigated. In our previous study, the supernatant obtained by a centrifugation of gelatinized and liquefied (i.e., amylase-treated) rice slurry contained almost no protein. In this study, the slurry was further treated with protease before centrifugation. Analyses on SDS-PAGE have shown that after centrifugation, the supernatant contained almost no protein. Moreover, 36% of total protein was recovered in the supernatant as free amino acids. The recovery of total amount of amino acids and peptides was estimated to 63%. This report is a pilot study to develop less−allergenic or low protein food material which is rich in amino acids and sugars. |
抄録 |
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内容記述タイプ |
Abstract |
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内容記述 |
米デンプンの糊化と, その後のアミラーゼおよびプロテアーゼ処理が蛋白質の挙動に与える効果を解析した. 前報では, 米粉に加水・加熱し糊化させた後, アミラーゼ処理で液化した糖化液を遠心すると, 上清には蛋白質がほとんど含まれないことを報告した. 本研究では, 糖化液をさらにプロテアーゼ処理し, 遠心後の上清にやはり蛋白質がほとんど含まれないことをSDS-PAGEで確認した. また, 糖化液に含まれる蛋白質の36% がアミノ酸として, アミノ酸とペプチドを併せると63% が上清に回収されることがわかった. 本報は極低蛋白質・低アレルゲンでアミノ酸, 糖類に富む食品原料を開発するための予備研究に位置づけられる. |
書誌情報 |
食品総合研究所研究報告
en : Report of National Food Research Institute
巻 76,
p. 1-7,
発行日 2012-03-01
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出版者 |
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出版者 |
農業・食品産業技術総合研究機構 |
ISSN |
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収録物識別子タイプ |
ISSN |
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収録物識別子 |
0301-9780 |
DOI |
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関連タイプ |
isIdenticalTo |
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識別子タイプ |
DOI |
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関連識別子 |
10.24514/00002884 |
著者版フラグ |
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出版タイプ |
VoR |
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出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |