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  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 食品研究部門
  3. 研究報告
  4. 食総研報
  5. 76号

澱粉の糊化と酵素処理が米蛋白質の溶解性に与える影響

https://doi.org/10.24514/00002884
https://doi.org/10.24514/00002884
6f2f683a-c245-430d-85f8-c1a478bc2044
名前 / ファイル ライセンス アクション
nfri_report_No76p1-7p.pdf nfri_report_No76p1-7p.pdf (1.0 MB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-12-20
タイトル
タイトル 澱粉の糊化と酵素処理が米蛋白質の溶解性に与える影響
タイトル
タイトル Influence of starch gelatinization and the following enzymatic treatments on the solubility of rice protein
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 アミノ酸
キーワード
主題Scheme Other
主題 糊化
キーワード
主題Scheme Other
主題 米
キーワード
主題Scheme Other
主題 蛋白質
キーワード
主題Scheme Other
主題 糖化液
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00002884
ID登録タイプ JaLC
著者 矢野, 裕之

× 矢野, 裕之

矢野, 裕之

ja-Kana ヤノ, ヒロユキ

en YANO, Hiroyuki

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竹内, 正彦

× 竹内, 正彦

竹内, 正彦

ja-Kana タケウチ, マサヒコ

en TAKEUCHI, Masahiko

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加藤 (江森) , 澄恵

× 加藤 (江森) , 澄恵

加藤 (江森) , 澄恵

ja-Kana カトウ(エモリ), スミエ

en KATO-EMORI, Sumie

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我妻, 義則

× 我妻, 義則

我妻, 義則

ja-Kana ワガツマ, ヨシノリ

en WAGATSUMA, Yoshinori

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田口, 計哉

× 田口, 計哉

田口, 計哉

ja-Kana タグチ, ケイヤ

en TAGUCHI, Keiya

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岡澤, 由晃

× 岡澤, 由晃

岡澤, 由晃

ja-Kana オカザワ, ヨシアキ

en OKAZAWA, Yoshiaki

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西澤, 賢一

× 西澤, 賢一

西澤, 賢一

ja-Kana ニシザワ, ケンイチ

en NISHIZAWA, Kenichi

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黒田, 秧

× 黒田, 秧

黒田, 秧

ja-Kana クロダ, シゲル

en KURODA, Shigeru

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Effect of starch gelatinization and the following amylase/protease treatments on the recovery of amino acids as well as on the solubility of rice protein was investigated. In our previous study, the supernatant obtained by a centrifugation of gelatinized and liquefied (i.e., amylase-treated) rice slurry contained almost no protein. In this study, the slurry was further treated with protease before centrifugation. Analyses on SDS-PAGE have shown that after centrifugation, the supernatant contained almost no protein. Moreover, 36% of total protein was recovered in the supernatant as free amino acids. The recovery of total amount of amino acids and peptides was estimated to 63%. This report is a pilot study to develop less−allergenic or low protein food material which is rich in amino acids and sugars.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 米デンプンの糊化と, その後のアミラーゼおよびプロテアーゼ処理が蛋白質の挙動に与える効果を解析した. 前報では, 米粉に加水・加熱し糊化させた後, アミラーゼ処理で液化した糖化液を遠心すると, 上清には蛋白質がほとんど含まれないことを報告した. 本研究では, 糖化液をさらにプロテアーゼ処理し, 遠心後の上清にやはり蛋白質がほとんど含まれないことをSDS-PAGEで確認した. また, 糖化液に含まれる蛋白質の36% がアミノ酸として, アミノ酸とペプチドを併せると63% が上清に回収されることがわかった. 本報は極低蛋白質・低アレルゲンでアミノ酸, 糖類に富む食品原料を開発するための予備研究に位置づけられる.
書誌情報 食品総合研究所研究報告
en : Report of National Food Research Institute

巻 76, p. 1-7, 発行日 2012-03-01
出版者
出版者 農業・食品産業技術総合研究機構
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0301-9780
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00002884
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 16:13:28.853878
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YANO, Hiroyuki, TAKEUCHI, Masahiko, KATO-EMORI, Sumie, WAGATSUMA, Yoshinori, TAGUCHI, Keiya, OKAZAWA, Yoshiaki, NISHIZAWA, Kenichi, KURODA, Shigeru, 2012, Influence of starch gelatinization and the following enzymatic treatments on the solubility of rice protein: 農業・食品産業技術総合研究機構, 1–7 p.

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