WEKO3
アイテム
ステリグマトシスチンを含む標準物質の調製
https://doi.org/10.24514/00002842
https://doi.org/10.24514/000028427e4fe3e4-db3d-46d4-9782-9af2a77b5f67
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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nfri_report_No73p7-14p.pdf (438.4 kB)
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Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||||||||
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公開日 | 2019-12-20 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | ステリグマトシスチンを含む標準物質の調製 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | Preparation of a reference material containing sterigmatocystin | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
言語 | ||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | ステリグマトシスチン | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 標準物質 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | シェイクマスター | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 食用赤色06号 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 粒子径分布 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | sterigmatocystin | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | reference material | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | ShakeMaster | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Food Red06 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | particle size distribution | |||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||
ID登録 | ||||||||||||
ID登録 | 10.24514/00002842 | |||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||
著者 |
田中, 健治
× 田中, 健治
WEKO
6775
× 佐合, 由紀× 中川, 博之× 内藤, 成弘× 久城, 真代 |
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抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | To assure the homogeneity of a reference material for the mycotoxin sterigmatocystin (STE), a study was first conducted to prepare a reference material of rice containing the coloring Food Red 106. Initially, a V-shaped mixer was used to mix Food Red 106 and ground brown rice, but the resulting mixture was non-homogeneous. However, when a Shake- Master was used for the simultaneous grinding and mixing of brown rice with Food Red 106, good homogeneity was achieved. Accordingly, a dried culture of Aspergillus versicolor NRRL5219 and brown rice was ground and mixed with the ShakeMaster. To assess the distribution of the STE an Autoprep^(R) MF-A 1000 mini-column was used to isolate the STE, and 115-120% recovery was obtained. Repeatability (variability within a day) and intermediate precision (variability between days) were good. According to the IUPAC/ISO/AOAC INTERNATIONAL Harmonized Protocol for the Proficiency Testing of Analytical Chemistry Laboratories, a homogeneous candidate reference material was obtained. The particle sizes of Food Red 106, ground brown rice, ground brown rice containing Food Red 106, and ground brown rice containing a non-STE producing culture of A. oryzae were analyzed and they ranged from 3592μm, 13~704μm, 11~704μm, and 16~704μm, respectirely. | |||||||||||
抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | カビ毒 (マイコトキシン) の一種であるステリグマトシスチン (STE) の標準物質の均一性を確保するために, 食用赤色06号を含む標準物質を調製する研究を最初に行った. 開発された手順書を, STE を含有する標準物質を調製するのに使用した. 最初に, V-型の混合機を用いて, 食用赤色06号とシェイクマスターオートver..5 (ShakeMaster) で粉砕した玄米を混合した. しかし, 得られた混合物は均一ではなかった. そこで, シェイクマスターを用いて, 玄米と食用赤色06号の粉砕・混合を同時に行った結果, 良好な均一性が得られた. 次に, Aspergillus versicolor NRRL529の培養乾燥物と玄米をシェイクマスターで粉砕・混合した. STE の分布状態を評価するために, Autoprep MF−A000のミニカラムをSTE の精製に用いた. 添加回収実験を行ったところ, 5~20%の回収率が得られた. 併行精度 (repeatability) および中間精度 (Intermediate precision, 日間差ばらつき) は良好であった. 分析化学研究室用の技能試験のためのIUPAC/ISO/AOAC INTERNATIONAL Harmonized Protocol (2006) の均一性確認方法によって, 均一な候補標準物質が得られた. 食用赤色06号, 粉砕玄米, 食用赤色06号を含む粉砕混合玄米, それに玄米とA. versicolorと同じ属でSTE を産生しないA. oryzae の培養物を粉砕・混合したものの粒子径分布を調べると, それぞれ3~592μm, 3~704μm, ~704μm, 6~704μm であった. | |||||||||||
書誌情報 |
食品総合研究所研究報告 en : Report of National Food Research Institute 巻 73, p. 7-14, 発行日 2009-03-01 |
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出版者 | ||||||||||||
出版者 | 農業・食品産業技術総合研究機構 | |||||||||||
ISSN | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 0301-9780 | |||||||||||
DOI | ||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||
識別子タイプ | DOI | |||||||||||
関連識別子 | 10.24514/00002842 | |||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |