Item type |
紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) |
公開日 |
2019-12-20 |
タイトル |
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タイトル |
ステリグマトシスチンを含む標準物質の調製 |
タイトル |
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タイトル |
Preparation of a reference material containing sterigmatocystin |
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言語 |
en |
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jpn |
キーワード |
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主題 |
ステリグマトシスチン |
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主題 |
標準物質 |
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主題 |
シェイクマスター |
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主題 |
食用赤色06号 |
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主題 |
粒子径分布 |
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en |
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主題 |
sterigmatocystin |
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en |
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主題 |
reference material |
キーワード |
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主題 |
ShakeMaster |
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主題 |
Food Red06 |
キーワード |
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en |
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Other |
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主題 |
particle size distribution |
資源タイプ |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
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資源タイプ |
departmental bulletin paper |
ID登録 |
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ID登録 |
10.24514/00002842 |
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ID登録タイプ |
JaLC |
著者 |
田中, 健治
佐合, 由紀
中川, 博之
内藤, 成弘
久城, 真代
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抄録 |
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内容記述タイプ |
Abstract |
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内容記述 |
To assure the homogeneity of a reference material for the mycotoxin sterigmatocystin (STE), a study was first conducted to prepare a reference material of rice containing the coloring Food Red 106. Initially, a V-shaped mixer was used to mix Food Red 106 and ground brown rice, but the resulting mixture was non-homogeneous. However, when a Shake- Master was used for the simultaneous grinding and mixing of brown rice with Food Red 106, good homogeneity was achieved. Accordingly, a dried culture of Aspergillus versicolor NRRL5219 and brown rice was ground and mixed with the ShakeMaster. To assess the distribution of the STE an Autoprep^(R) MF-A 1000 mini-column was used to isolate the STE, and 115-120% recovery was obtained. Repeatability (variability within a day) and intermediate precision (variability between days) were good. According to the IUPAC/ISO/AOAC INTERNATIONAL Harmonized Protocol for the Proficiency Testing of Analytical Chemistry Laboratories, a homogeneous candidate reference material was obtained. The particle sizes of Food Red 106, ground brown rice, ground brown rice containing Food Red 106, and ground brown rice containing a non-STE producing culture of A. oryzae were analyzed and they ranged from 3592μm, 13~704μm, 11~704μm, and 16~704μm, respectirely. |
抄録 |
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内容記述タイプ |
Abstract |
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内容記述 |
カビ毒 (マイコトキシン) の一種であるステリグマトシスチン (STE) の標準物質の均一性を確保するために, 食用赤色06号を含む標準物質を調製する研究を最初に行った. 開発された手順書を, STE を含有する標準物質を調製するのに使用した. 最初に, V-型の混合機を用いて, 食用赤色06号とシェイクマスターオートver..5 (ShakeMaster) で粉砕した玄米を混合した. しかし, 得られた混合物は均一ではなかった. そこで, シェイクマスターを用いて, 玄米と食用赤色06号の粉砕・混合を同時に行った結果, 良好な均一性が得られた. 次に, Aspergillus versicolor NRRL529の培養乾燥物と玄米をシェイクマスターで粉砕・混合した. STE の分布状態を評価するために, Autoprep MF−A000のミニカラムをSTE の精製に用いた. 添加回収実験を行ったところ, 5~20%の回収率が得られた. 併行精度 (repeatability) および中間精度 (Intermediate precision, 日間差ばらつき) は良好であった. 分析化学研究室用の技能試験のためのIUPAC/ISO/AOAC INTERNATIONAL Harmonized Protocol (2006) の均一性確認方法によって, 均一な候補標準物質が得られた. 食用赤色06号, 粉砕玄米, 食用赤色06号を含む粉砕混合玄米, それに玄米とA. versicolorと同じ属でSTE を産生しないA. oryzae の培養物を粉砕・混合したものの粒子径分布を調べると, それぞれ3~592μm, 3~704μm, ~704μm, 6~704μm であった. |
書誌情報 |
食品総合研究所研究報告
en : Report of National Food Research Institute
巻 73,
p. 7-14,
発行日 2009-03-01
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出版者 |
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出版者 |
農業・食品産業技術総合研究機構 |
ISSN |
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収録物識別子タイプ |
ISSN |
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収録物識別子 |
0301-9780 |
DOI |
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関連タイプ |
isIdenticalTo |
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識別子タイプ |
DOI |
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関連識別子 |
10.24514/00002842 |
著者版フラグ |
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出版タイプ |
VoR |
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出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |