@article{oai:repository.naro.go.jp:00002960, author = {田中, 健治 and TANAKA, Kenji and 佐合, 由紀 and SAGO, Yuki and 中川, 博之 and NAKAGAWA, Hiroyuki and 内藤, 成弘 and NAITO, Shigehiro and 久城, 真代 and KUSHIRO, Masayo}, journal = {食品総合研究所研究報告, Report of National Food Research Institute}, month = {Mar}, note = {To assure the homogeneity of a reference material for the mycotoxin sterigmatocystin (STE), a study was first conducted to prepare a reference material of rice containing the coloring Food Red 106. Initially, a V-shaped mixer was used to mix Food Red 106 and ground brown rice, but the resulting mixture was non-homogeneous. However, when a Shake- Master was used for the simultaneous grinding and mixing of brown rice with Food Red 106, good homogeneity was achieved. Accordingly, a dried culture of Aspergillus versicolor NRRL5219 and brown rice was ground and mixed with the ShakeMaster. To assess the distribution of the STE an Autoprep^(R) MF-A 1000 mini-column was used to isolate the STE, and 115-120% recovery was obtained. Repeatability (variability within a day) and intermediate precision (variability between days) were good. According to the IUPAC/ISO/AOAC INTERNATIONAL Harmonized Protocol for the Proficiency Testing of Analytical Chemistry Laboratories, a homogeneous candidate reference material was obtained. The particle sizes of Food Red 106, ground brown rice, ground brown rice containing Food Red 106, and ground brown rice containing a non-STE producing culture of A. oryzae were analyzed and they ranged from 3592μm, 13~704μm, 11~704μm, and 16~704μm, respectirely., カビ毒 (マイコトキシン) の一種であるステリグマトシスチン (STE) の標準物質の均一性を確保するために, 食用赤色06号を含む標準物質を調製する研究を最初に行った. 開発された手順書を, STE を含有する標準物質を調製するのに使用した. 最初に, V-型の混合機を用いて, 食用赤色06号とシェイクマスターオートver..5 (ShakeMaster) で粉砕した玄米を混合した. しかし, 得られた混合物は均一ではなかった. そこで, シェイクマスターを用いて, 玄米と食用赤色06号の粉砕・混合を同時に行った結果, 良好な均一性が得られた. 次に, Aspergillus versicolor NRRL529の培養乾燥物と玄米をシェイクマスターで粉砕・混合した. STE の分布状態を評価するために, Autoprep MF−A000のミニカラムをSTE の精製に用いた. 添加回収実験を行ったところ, 5~20%の回収率が得られた. 併行精度 (repeatability) および中間精度 (Intermediate precision, 日間差ばらつき) は良好であった. 分析化学研究室用の技能試験のためのIUPAC/ISO/AOAC INTERNATIONAL Harmonized Protocol (2006) の均一性確認方法によって, 均一な候補標準物質が得られた. 食用赤色06号, 粉砕玄米, 食用赤色06号を含む粉砕混合玄米, それに玄米とA. versicolorと同じ属でSTE を産生しないA. oryzae の培養物を粉砕・混合したものの粒子径分布を調べると, それぞれ3~592μm, 3~704μm, ~704μm, 6~704μm であった.}, pages = {7--14}, title = {ステリグマトシスチンを含む標準物質の調製}, volume = {73}, year = {2009}, yomi = {タナカ, ケンジ and サゴウ, ユキ and ナカガワ, ヒロユキ and ナイトウ, シゲヒロ and クシロ, マサヨ} }