ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance


インデックスリンク

インデックスツリー

  • RootNode

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 食品研究部門
  3. 研究報告
  4. 食総研報
  5. 71号

酵母Gcy1pはエリスロースとエリスロース-4-リン酸を還元する

https://repository.naro.go.jp/records/2927
https://repository.naro.go.jp/records/2927
80426998-f0dd-45c3-bbc6-5045edabfbb8
名前 / ファイル ライセンス アクション
nfri_report_No71p57-60p.pdf nfri_report_No71p57-60p.pdf (75.2 kB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-12-20
タイトル
タイトル 酵母Gcy1pはエリスロースとエリスロース-4-リン酸を還元する
タイトル
タイトル Yeast Gcy1p Reduces Erythrose and Erythrose-4-phosphate
言語 en
言語
言語 eng
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 erythritol
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 pentose-phosphate shunt
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 erythrose reductase
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Gcy1p
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 大倉, 哲也

× 大倉, 哲也

大倉, 哲也

ja-Kana オオクラ, テツヤ

en OOKURA, Tetsuya

Search repository
春見, 隆文

× 春見, 隆文

春見, 隆文

ja-Kana カスミ, タカフミ

en KASUMI, Takafumi

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Erythrose reductase reduces D-erythrose into erythritol, a low calorie sweetner. Erythrose redutases have been identified in erythritol- producing fungi (Trichosporonoides megachiliensis), while yeast orthologues are still unknown. Gcy1p, known as a Saccharomyces cerevisiae aldose-reductase, possessed significant homology with the fungal erythrose reductases. The recombinant Gcy1p, expressed in Escherichia coli, showed similar substrate specificity towards D-erythrose and glycerol using NADPH as a reductant. Moreover, the Gcy1p reduced D-erythrose-4-phosphate as efficiently as D-erythrose. These facts suggest that S.cerevisiae has the potential to produce erythritol.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 酵母Gcy1pはNADPH依存性のアルドースリダクターゼである. 大腸菌で発現させた組換え型Gcy1pは, トリコスポロノイデスメガチリエンスのエリスロースリダクターゼと同様にC-4及びC-3アルデヒドに対する基質特異性を示した. さらに, 酵母Gcy1pはエリスロース-4-リン酸も還元した. このことは, エリスリトールを産生しないとされてきた酵母においても, Gcy1pとホスファターゼ存在下では, エリスリトールが産生できる可能性を示している.
書誌情報 食品総合研究所研究報告
en : Report of National Food Research Institute

巻 71, p. 57-60, 発行日 2007-03-01
出版者
出版者 農業・食品産業技術総合研究機構
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0301-9780
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00002809
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-05-15 15:47:06.833113
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

OOKURA, Tetsuya, KASUMI, Takafumi, n.d., Yeast Gcy1p Reduces Erythrose and Erythrose-4-phosphate: 農業・食品産業技術総合研究機構, 57–60 p.

Loading...

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3