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  1. 学術雑誌論文
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  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 食品研究部門
  3. 学術論文

Predicting sensory evaluation indices of Cheddar cheese texture by fluorescence fingerprint measurement coupled with an optical fibre

https://repository.naro.go.jp/records/2871
https://repository.naro.go.jp/records/2871
ea7e84fb-8200-496e-98c9-03dc9093ed23
名前 / ファイル ライセンス アクション
SC10201907250010_PostPrint-a.pdf SC10201907250010_PostPrint (1.7 MB)
license.icon
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2019-10-04
タイトル
タイトル Predicting sensory evaluation indices of Cheddar cheese texture by fluorescence fingerprint measurement coupled with an optical fibre
タイトル
タイトル Predicting sensory evaluation indices of Cheddar cheese texture by fluorescence fingerprint measurement coupled with an optical fibre
言語 en
言語
言語 eng
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
著者 蔦, 瑞樹

× 蔦, 瑞樹

蔦, 瑞樹

ja-Kana ツタ, ミズキ

en TSUTA, Mizuki

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等々力, 節子

× 等々力, 節子

等々力, 節子

ja-Kana トドリキ, セツコ

en TODORIKI, Setsuko

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 A fluorescence fingerprint (FF) was used to develop a quick and non-contact practical method for predicting the sensory evaluation index of cheese texture (cheese body measurement). A partial least-squares (PLS) model was constructed from FF data and cheese body measurements of Cheddar cheeses. The cheese body measurement was successfully predicted by the PLS model with a coefficient of determination for calibration of 0.800. Notably, the reproducibility of the prediction value and the model accuracy were comparable to those of a conventional FF model despite the non-contact measurement. By exploring the variable importance in projection (VIP) and selectivity ratio (SR) of the PLS model, the fluorescence likely corresponding to oxidized lipids, Maillard reaction products, and compounds of proteins and amino acids with oxidized lipids was found to increase in intensity with the progress of ripening. This suggests that the fluorescence of these compounds contributes to the accuracy of the PLS model.
書誌情報 International Dairy Journal
en : International Dairy Journal

巻 91, p. 129-136, 発行日 2019-04
出版者
出版者 Elsevier
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0958-6946
DOI
関連タイプ isVersionOf
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.1016/j.idairyj.2018.10.001
権利
権利情報 The Author(s)
権利
権利情報 2018 Published by Elsevier Ltd.
情報源
関連名称 SC10201907250010
情報源
関連名称 NARO成果DBa
情報源
関連名称 author manuscript
情報源
関連名称 このアーカイブは著者版です。出版社版ではありません。引用の際には出版社版をご利用ください。
情報源
関連名称 This is not the published version. Please cite only the published version.
情報源
関連名称 Green open Access /This journal has an embargo period of 12 months.
関連サイト
識別子タイプ DOI
関連識別子 https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2018.10.001
関連名称 International Dairy Journal
著者版フラグ
出版タイプ AM
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_ab4af688f83e57aa
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Ver.1 2023-05-15 15:41:41.935204
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