WEKO3
アイテム
煎茶,かぶせ茶,抹茶および粉末茶向け緑茶用新品種‘せいめい’
https://doi.org/10.24514/00000267
https://doi.org/10.24514/00000267b2da5852-1d37-47fb-b350-1e3c84df86d4
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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NARO_NFTS_2_6.pdf (2.0 MB)
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Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||||||||||||||||||||
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公開日 | 2018-04-06 | |||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||
タイトル | 煎茶,かぶせ茶,抹茶および粉末茶向け緑茶用新品種‘せいめい’ | |||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||
タイトル | A New Green Tea Cultivar ‘Seimei’ for Sencha, Kabuse-cha, Matcha and Powdered tea | |||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||
主題 | green tea cultivar | |||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||
主題 | covering cultivation | |||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||
主題 | Matcha | |||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||
主題 | powdered tea | |||||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||||
ID登録 | ||||||||||||||||||||||||
ID登録 | 10.24514/00000267 | |||||||||||||||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||||||||||||||
著者 |
吉田, 克志
× 吉田, 克志× 根角, 厚司× 荻野, 暁子× 谷口, 郁也
WEKO
691
× 佐波, 哲次× 萬屋, 宏× 堀江, 秀樹× 田中, 淳一
WEKO
1991
× 武田, 善行
WEKO
2814
× 岡本, 毅× 武弓, 利雄× 大前, 英× 松永, 明子× 吉冨, 均 |
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抄録 | ||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||||
内容記述 | ‘Seimei’ is a new green tea (Camellia sinensis (L.) O. Kuntze) cultivar released in 2017 by the Institute of Fruit Tree and Tea Science, NARO (NIFTS), Japan. ‘Seimei’ was selected from seedlings obtained from a cross between the tea cultivar ‘Fushun’ and ‘Saemidori’ in 1992. It was announced for application for variety registration as No. 31289 under the Plant Variety Protection and Seed Act of Japan on January 30, 2017. ‘Seimei’ is semi-early budding, whose plucking period of the first crop was established to be four days earlier than that of ‘Yabukita’ at NIFTS, Makurazaki. The plant has an upright to semi- upright shape, with a medium to strong growth. The yield of ‘Seimei’ has been found to be consistently higher than that of ‘Yabukita’ and ‘Saemidori’ at NIFTS, Makurazaki. The cold resistance of ‘Seimei’ is almost equal to that of ‘Yabukita’ and higher than that of ‘Saemidori’. In addition, ‘Seimei’ has medium or higher disease resistance to anthracnose, gray blight, bacterial shoot blight, and blister blight. The green tea quality of this new cultivar was superior to those of ‘Saemidori’ and ‘Yabukita’ at all tea harvesting season at NIFTS, Makurazaki. The yield and green tea quality of ‘Seimei’ were often superior to ‘Saemidori’ and ‘Yabukita’ in the local adaptability test. This novel cultivar is suitable for covering cultivation for tea processing of Kabuse-cha, Matcha and powdered tea. The color shade and taste of powdered tea and Matcha of ‘Seimei’ is superior to those of ‘Yabukita’. It is noteworthy that ‘Seimei’ can be cultivated in the tea-producing areas from Kanto to Kyushu region. However, at cold regions, it is necessary to take anti-cold measures in the first one year after planting. We expect that the introduction of ‘Seimei’ will strengthen the branding of Japanese green tea and contribute to expanding the demand for Matcha and powdered tea. | |||||||||||||||||||||||
内容記述 | ||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||||||
内容記述 | ‘せいめい’は農研機構枕崎茶業研究拠点において,1992 年に‘ふうしゅん’を種子親,‘さえみどり’を花粉親として交配したF1 実生群から選抜,育成された品種であり,2017 年 1 月 30 日に品種登録出願公表された.‘せいめい’は系適試験で‘やぶきた’より収量・製茶品質に優れ,農食事業 26099C で被覆適性ならびに抹茶および粉末茶適性が確認された.‘せいめい’の特性概要は下記の通りである. 1.育成地における一番茶萌芽期は,‘やぶきた’より 7日早く,摘採日は 5 日早いやや早生品種である. 2.樹勢はやや強,樹姿は直立~やや直立で,分枝は中~やや密,新芽の 1 m2 当たりの芽数は‘やぶきた’より多い. 3.育成地における収量は全茶期で‘さえみどり’と‘やぶきた’より多く,系適試験および県単試験における収量も同様の傾向である. 4.炭疽病,輪斑病,赤焼病,もち病の発生は‘やぶきた’より少なく,病害抵抗性は中以上であるが,クワシロカイガラムシには感受性である.また,耐寒性は‘さえみどり’より強く,‘やぶきた’並である. 5.育成地における製茶品質は全茶期を通じて,‘さえみどり’と‘やぶきた’より優れる. 系適・県単試験における製茶品質と収量は, 茶期にかかわらず,比較品種より 優 れ る 試 験 地 が 多 い . 6.荒茶の化学成分含量は,‘やぶきた’より全窒素,遊離アミノ酸が多く,タンニンは‘さえみどり’並に少ない . 7.‘せいめい’は被覆時の収量・品質が‘やぶきた’より優れ,また,粉末茶や抹茶に加工した場合,‘やぶきた ’ よ り 色 合 い , 滋 味 に 優 れ る . 8.栽培適地は関東以南であり,‘やぶきた’が栽培可能な主要茶産地で栽培できる.ただし,他の品種と同様に,幼木期は冬期の防風・防寒対策が必要である. |
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書誌情報 |
農研機構研究報告 果樹茶業研究部門 en : Bulletin of the NARO, Fruit Tree and Tea Science 号 2, p. 61-81, 発行日 2018-03-23 |
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出版者 | ||||||||||||||||||||||||
出版者 | 国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構 | |||||||||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||||||||
出版者 | National Agriculture and Food Research Organization (NARO) | |||||||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 2432-7840 | |||||||||||||||||||||||
DOI | ||||||||||||||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||||||||||||||
識別子タイプ | DOI | |||||||||||||||||||||||
関連識別子 | 10.24514/00000267 | |||||||||||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |