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  1. 学術雑誌論文
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  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 食品研究部門
  3. 学術論文

Identification of a freshness marker metabolite in stored soybean sprouts by comprehensive mass-spectrometric analysis of carbonyl compounds

https://repository.naro.go.jp/records/2855
https://repository.naro.go.jp/records/2855
bc8323e0-2159-46f5-bd09-06db7bc16d4a
名前 / ファイル ライセンス アクション
SC10201812260010_PrePrint-a.pdf SC10201812260010_PrePrint (501.2 kB)
license.icon
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2019-10-04
タイトル
タイトル Identification of a freshness marker metabolite in stored soybean sprouts by comprehensive mass-spectrometric analysis of carbonyl compounds
タイトル
タイトル Identification of a freshness marker metabolite in stored soybean sprouts by comprehensive mass-spectrometric analysis of carbonyl compounds
言語 en
言語
言語 eng
キーワード
主題Scheme Other
主題 Abscisic acid
キーワード
主題Scheme Other
主題 Carbonyl compound
キーワード
主題Scheme Other
主題 Freshness assessment
キーワード
主題Scheme Other
主題 Metabolomics
キーワード
主題Scheme Other
主題 Soybean sprouts
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Abscisic acid
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Carbonyl compound
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Freshness assessment
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Metabolomics
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Soybean sprouts
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
著者 蔦, 瑞樹

× 蔦, 瑞樹

蔦, 瑞樹

ja-Kana ツタ, ミズキ

en TSUTA, Mizuki

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The objective of this study was to identify metabolites that quantitatively indicate degrees of freshness of soybean sprouts. Self-cultivated soybean sprouts were stored at 5 °C, 10 °C or 20 °C, and respiratory CO2 production rates were monitored using gas chromatography during storage. Carbonyl compounds (CCs) were analyzed comprehensively using mass-spectroscopic metabolomics analyses. CCs were derivatized using dansyl hydrazine (DH) and were then analyzed using high performance liquid chromatography-electrospray ionization tandem mass spectrometry (HPLC-MS/MS) with multiplexed multiple reaction monitoring (MRM). In the MRM chromatogram, 171 to 358 peaks were observed from stored soybean sprouts. Principle component analysis and discriminant analysis (PCA-DA) selected the CC-DH derivative ion with a m/z 512 at a retention time of 9.34 min as the most significant metabolite. Searching online metabolomics databases and matching fragment patterns of product ion mass spectra of an authentic standard revealed abscisic acid is a freshness marker of soybean sprouts.
書誌情報 Food Chemistry
en : Food Chemistry

巻 269, p. 588-594, 発行日 2018-12-15
出版者
出版者 Elsevier
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0308-8146
DOI
関連タイプ isVersionOf
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.1016/j.foodchem.2018.07.036
権利
権利情報 The Author(s)
権利
権利情報 2018 Published by Elsevier Ltd.
情報源
関連名称 SC10201812260010
情報源
関連名称 NARO成果DBa
情報源
関連名称 author manuscript
情報源
関連名称 このアーカイブは著者版です。出版社版ではありません。引用の際には出版社版をご利用ください。
情報源
関連名称 This is not the published version. Please cite only the published version.
関連サイト
識別子タイプ DOI
関連識別子 http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.07.036
関連名称 Food Chemistry
著者版フラグ
出版タイプ AM
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_ab4af688f83e57aa
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Ver.1 2023-05-15 16:30:59.238093
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