WEKO3
アイテム
Arthrobactersp. B69-5のInulin fructotransferase (DFA I-producing)の精製と性質
https://doi.org/10.24514/00002685
https://doi.org/10.24514/0000268551b409e6-0369-47fe-b503-b0be6008edfc
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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nfri_report_No70p7-12p.pdf (242.6 kB)
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Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||||||||
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公開日 | 2019-12-20 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | Arthrobactersp. B69-5のInulin fructotransferase (DFA I-producing)の精製と性質 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | Purification and Properties of an Inulin Fructotransferase (DFA Ⅰ-Producing) from Arthrobacter sp. B69-5. | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
言語 | ||||||||||||
言語 | eng | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | inulin | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | DFAⅠ(difructose dianhydrideⅠ) | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Arthrobacter | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | inulin | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | DFAⅠ(difructose dianhydrideⅠ) | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Arthrobacter | |||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||
ID登録 | ||||||||||||
ID登録 | 10.24514/00002685 | |||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||
著者 |
原口, 和朋
× 原口, 和朋
WEKO
6718
× 大坪, 研一 |
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抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | An inulin fructotransferase (DFA I-producing) [EC 2.4.1.200] from Arthrobacter sp.B69-5 was purified and the characters of the enzyme were investigated. The enzyme was purified from a culture supernatant of the microorganism by 9.41 fold with a yield of 17.9 % using a DEAE-Toyopearl chromatography and a Butyl-Toyopearl chromatography. The enzyme showed maximum activity at pH 5.5 and 45 ℃. The enzyme activity was stable up to 75 ℃. The molecular mass of the enzyme was estimated to be 40 kDa by SDS-PAGE and 42 kDa by gel filtration, and was considered to be a monomer. The N-terminal amino acid sequence (20 amino acid residues) was determined as ANTVYDVTTWSGATISPYVD. | |||||||||||
抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | 多糖類イヌリンからオリゴ糖DFAⅠを生じる酵素の生産菌が新たに分離された. 分類学的な検討を行った結果, 本菌株はArthrobacter sp. B69-5と同定された. 本菌株が培養上清中に生産する酵素をイオン交換クロマト, 疎水クロマトにより電気泳動的に均一に精製した. 本酵素の反応至適pHは5.5, 反応至適温度は45℃であった. 20分間の加熱に対して, 本酵素は75℃まで安定であった. 本酵素の分子量についてはSDS-PAGEから40kDa, ゲル濾過から42kDaという数字が得られ単量体酵素であると推察された. 酵素蛋白のN-末端のアミノ酸配列を分析するとANTVYDVTTWSGATISPYVDという結果が得られた. | |||||||||||
書誌情報 |
食品総合研究所研究報告 en : Report of National Food Research Institute 巻 70, p. 7-12, 発行日 2006-03-01 |
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出版者 | ||||||||||||
出版者 | 農業・食品産業技術総合研究機構 | |||||||||||
ISSN | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 0301-9780 | |||||||||||
DOI | ||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||
識別子タイプ | DOI | |||||||||||
関連識別子 | 10.24514/00002685 | |||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |