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アイテム
Arthrobactersp. B69-5のInulin fructotransferase (DFA I-producing)の精製と性質
https://doi.org/10.24514/00002685
https://doi.org/10.24514/0000268551b409e6-0369-47fe-b503-b0be6008edfc
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||||||||||||||
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公開日 | 2019-12-20 | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | Arthrobactersp. B69-5のInulin fructotransferase (DFA I-producing)の精製と性質 | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | Purification and Properties of an Inulin Fructotransferase (DFA Ⅰ-Producing) from Arthrobacter sp. B69-5. | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||
言語 | eng | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | inulin | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | DFAⅠ(difructose dianhydrideⅠ) | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | Arthrobacter | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | inulin | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | DFAⅠ(difructose dianhydrideⅠ) | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | Arthrobacter | |||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||
ID登録 | ||||||||||||||||||
ID登録 | 10.24514/00002685 | |||||||||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||||||||
著者 |
原口, 和朋
× 原口, 和朋
× 大坪, 研一
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抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | An inulin fructotransferase (DFA I-producing) [EC 2.4.1.200] from Arthrobacter sp.B69-5 was purified and the characters of the enzyme were investigated. The enzyme was purified from a culture supernatant of the microorganism by 9.41 fold with a yield of 17.9 % using a DEAE-Toyopearl chromatography and a Butyl-Toyopearl chromatography. The enzyme showed maximum activity at pH 5.5 and 45 ℃. The enzyme activity was stable up to 75 ℃. The molecular mass of the enzyme was estimated to be 40 kDa by SDS-PAGE and 42 kDa by gel filtration, and was considered to be a monomer. The N-terminal amino acid sequence (20 amino acid residues) was determined as ANTVYDVTTWSGATISPYVD. | |||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | 多糖類イヌリンからオリゴ糖DFAⅠを生じる酵素の生産菌が新たに分離された. 分類学的な検討を行った結果, 本菌株はArthrobacter sp. B69-5と同定された. 本菌株が培養上清中に生産する酵素をイオン交換クロマト, 疎水クロマトにより電気泳動的に均一に精製した. 本酵素の反応至適pHは5.5, 反応至適温度は45℃であった. 20分間の加熱に対して, 本酵素は75℃まで安定であった. 本酵素の分子量についてはSDS-PAGEから40kDa, ゲル濾過から42kDaという数字が得られ単量体酵素であると推察された. 酵素蛋白のN-末端のアミノ酸配列を分析するとANTVYDVTTWSGATISPYVDという結果が得られた. | |||||||||||||||||
書誌情報 |
食品総合研究所研究報告 en : Report of National Food Research Institute 巻 70, p. 7-12, 発行日 2006-03-01 |
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出版者 | ||||||||||||||||||
出版者 | 農業・食品産業技術総合研究機構 | |||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||||
収録物識別子 | 0301-9780 | |||||||||||||||||
DOI | ||||||||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||||||||
識別子タイプ | DOI | |||||||||||||||||
関連識別子 | 10.24514/00002685 | |||||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |