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  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 食品研究部門
  3. 研究報告
  4. 食総研報
  5. 69号

タンパク質の放射光溶液X線散乱測定におけるX線透過率の同時評価

https://doi.org/10.24514/00002683
https://doi.org/10.24514/00002683
f22144a7-6222-4672-88c9-d0241510faf8
名前 / ファイル ライセンス アクション
nfri_report_No69p19-22p.pdf nfri_report_No69p19-22p.pdf (66.5 kB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-12-20
タイトル
タイトル タンパク質の放射光溶液X線散乱測定におけるX線透過率の同時評価
タイトル
タイトル Real-time monitoring of the X-ray transmittance in the synchrotron radiation solution X-ray scattering measurement
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00002683
ID登録タイプ JaLC
著者 渡邊, 康

× 渡邊, 康

渡邊, 康

ja-Kana ワタナベ, ヤスシ

en WATANABE, Yasushi

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猪子, 洋二

× 猪子, 洋二

猪子, 洋二

ja-Kana イノコ, ヨウジ

en INOKO, Yoji

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小林, 克己

× 小林, 克己

小林, 克己

ja-Kana コバヤシ, カツミ

en KOBAYASHI, Katsumi

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Simultaneous estimation of the X-ray transmittance in synchrotron radiation solution X-ray scattering measurements was investigated by using the micro-ion chamber. No clear change in the scattering patterns of bovine submaxillary mucin was observed below 1M sodium chloride. Moreover, the denatured egg white albumin, which was unfolded with 6M guanidine hydrochloride, was characterized by this method. The scattering pattern confirmed the random coil conformation of the protein. These data were obtained by the X-ray transmittance corrections. The real-time monitoring system of the X-ray transmittance will be useful for the elucidation of protein solution properties in food science.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 放射光溶液X線散乱測定におけるマイクロイオンチェンバーの利用によるX線透過率の同時評価について検討した. ウシ顎下腺ムチンの散乱パターンは塩化ナトリウム濃度がM以下ではX線透過率補正をすることにより明らかな変化がみられないことがわかった. また, 6Mグアニジン塩酸により変性した鶏卵白アルブミンの散乱測定では, X線透過率の補正によりランダムコイル様のパターンを確認した. 本方法によるX線透過率のリアルタイム測定は, 食品分野においてタンパク質の溶液物性評価に利用され, 食品の質の改良・制御に役立つことが期待できる.
書誌情報 食品総合研究所研究報告
en : Report of National Food Research Institute

巻 69, p. 19-22, 発行日 2005-03-01
出版者
出版者 農業・食品産業技術総合研究機構
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0301-9780
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00002683
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 16:05:18.777734
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