ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 食品研究部門
  3. 研究報告
  4. 食総研報
  5. 66号

微生物バンク等保存乳酸菌株のバクテリオシン生産性を指標とした特性評価

https://doi.org/10.24514/00002649
https://doi.org/10.24514/00002649
97ff1f0f-4a24-4296-b89e-097fcdae2258
名前 / ファイル ライセンス アクション
nfri_report_No66p15-20p.pdf nfri_report_No66p15-20p.pdf (549.9 kB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-12-20
タイトル
タイトル 微生物バンク等保存乳酸菌株のバクテリオシン生産性を指標とした特性評価
タイトル
タイトル Characterisitic evaluation of lactic acid bacteria collections based on the bacteriocin productivit
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00002649
ID登録タイプ JaLC
著者 佐藤, 留美

× 佐藤, 留美

佐藤, 留美

ja-Kana サトウ, ルミ

en SATO, Rumi

Search repository
島, 純

× 島, 純

島, 純

ja-Kana シマ, ジュン

en SHIMA, Jun

Search repository
鈴木, チセ

× 鈴木, チセ

鈴木, チセ

ja-Kana スズキ, チセ

en SUZUKI, Chise

Search repository
百瀬, 洋夫

× 百瀬, 洋夫

百瀬, 洋夫

ja-Kana モモセ, ヒロオ

en MOMOSE, Hiroh

Search repository
川本, 伸一

× 川本, 伸一

川本, 伸一

ja-Kana カワモト, シンイチ

en KAWAMOTO, Shin-ichi

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Bacteriocins are a heterogenous group of antimicrobial peptides and proteins produced by lactic acid bacteria(LAB) that inhibit the growth of closely related species. The stock strains of LAB in National Food Reseach Institute and Jissen Women's University were tested for the prodution of antimicrobial activity using a agar well diffusion assay against four species of Lactobacillus, Enterococcus faecium, and Bacillus subtilis as the indicator strains. Of 169 LAB strains tested, 8 strains were identified that inhibited the growth of at least one of the LAB indicator strains. They were E.faecalis NFRI7001, E.faecium NFRI7031, L.plantarum NFRI7313, L.sake NFRI7317, L.curvatus NFRI7352 and NFRI7372, L.casei K-1 and strain c5-1, most of which are food-borne bacteria. The antimicrobial compounds produced by these LAB strains except L.casei K-1 were all protease-sensitive, suggesting that the LAB strains were considered to produce bacteriocins. L.casei K-l produced a protease-resistant antimicrobial compound.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 乳酸菌が産生するバクテリオシンは, 近縁の種の生育阻害を引き起こす蛋白質・ペプチド性の抗菌性物質である。食品総合研究所微生物バンク保存乳酸菌株98株と実践女子大学食品加工学研究室保存乳酸菌71株の計169株に関してLactobacillus属の4株, Enterococcus faeciumとBacillus subtilisを指示菌として用いた抗菌物質生産菌のスクリーニングを行った。その結果, E.faecalis NFRI7001, E.faecmm NFRI7031, L.plantarum NFRI7313, L.sake NFRI7317, L.curvatus NFRI7352, L.curvatus NFRl7372, L.casei K-1, c5-1の計8株が用いた乳酸菌指示菌に対して抗菌性を示した。L.casei K-1の生産する抗菌物質は蛋白質分解酵素に耐性を示した。一方, 他の7菌株の抗菌活性は全て, 蛋白質分解酵素処理により消失した。以上のことから, これら7菌株は蛋白質・ペプチド性のバクテリオシンの生産菌であることが示唆された。
書誌情報 食品総合研究所研究報告
en : Report of National Food Research Institute

巻 66, p. 15-20, 発行日 2002-03-01
出版者
出版者 農業・食品産業技術総合研究機構
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0301-9780
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00002649
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-05-15 16:02:21.910799
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3