WEKO3
アイテム
ソバ新品種「春のいぶき」の育成とその特性
https://doi.org/10.24514/00002088
https://doi.org/10.24514/000020889681d62f-bd97-43d3-8746-b5197cd9ad89
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
konarc_report_No58p37-48p.pdf (2.0 MB)
|
|
Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2019-03-22 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | ソバ新品種「春のいぶき」の育成とその特性 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | New Buckwheat Cultivar "Harunoibuki" | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
言語 | ||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 春まき栽培 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 難穂発芽性 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | ソバ | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 食味 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 集団選抜 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 中間夏型 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | buckwheat | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | cultivar | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | eating quality | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | intermediate summer type | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | mass selection | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | preharvest sprouting resistance | |||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||
ID登録 | ||||||||||||
ID登録 | 10.24514/00002088 | |||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||
著者 |
原, 貴洋
× 原, 貴洋× 手塚, 隆久
WEKO
5346
× 松井, 勝弘 |
|||||||||||
抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | Harunoibuki was developed at the NARO Kyushu Okinawa Agricultural Research Center from 2001 and was registered as "Buckwheat Norin 5" in 2008. This variety was mass-selected from cultivar "Hashikamiwase". "Harunoibuki" can be harvested in May or June when demand for fresh buckwheat is high. "Harunoibuki" is an intermediate summer type variety that matures later than "Shinanonatsusoba". The grain yield of "Harunoibuki" was higher than that of "Shinanonatsusoba" and "Kanoyazairai". "Harunoibuki" exhibited less preharvest sprouting than did "Shinanonatsusoba" and "Hashikamiwase". Eating quality of "Harunoibuki" harvested in Kyushu in June was better than that of "Kitawasesoba" harvested in Hokkaido in the previous autumn. | |||||||||||
抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | ソバ新品種「春のいぶき」は, 九州沖縄農業研究センターにおいて育成された, 西南暖地の春まき栽培に適する品種であり, 「そば農林5号」として2008年農林認定品種となった。「春のいぶき」は中間夏型で多収性の「階上早生」から集団選抜法により選抜固定して得られた品種である。春まき栽培での「春のいぶき」の成熟期は「しなの夏そば」より晩い "やや早" で, 子実重は「鹿屋在来」, 「しなの夏そば」より多い。圃場での穂発芽は, 「しなの夏そば」, 「階上早生」より少ない。「春のいぶき」の食味は, 前年秋収穫の北海道産「キタワセソバ」より優れる。「春のいぶき」は主に九州地域の春まき栽培での普及が見込まれる。 | |||||||||||
書誌情報 |
九州沖縄農業研究センター報告 en : Bulletin of the NARO Kyushu Okinawa Agricultural Research Center 巻 58, p. 37-48, 発行日 2012-09-28 |
|||||||||||
出版者 | ||||||||||||
出版者 | 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 九州沖縄農業研究センター | |||||||||||
ISSN | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 1346-9177 | |||||||||||
DOI | ||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||
識別子タイプ | DOI | |||||||||||
関連識別子 | 10.24514/00002088 | |||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |