WEKO3
アイテム
東北地域における水稲高温登熟耐性基準品種の選定
https://doi.org/10.24514/00001292
https://doi.org/10.24514/000012928f40f49a-3259-483d-b2bf-f72210ac1854
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
tarc_report_No118p49-55p.pdf (1.3 MB)
|
|
Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2019-03-22 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 東北地域における水稲高温登熟耐性基準品種の選定 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Selection of Standard Rice Varieties for Evaluating Grain Quality under High Temperature during Ripening Stage for Tohoku Region | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 水稲 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 東北地域 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 高温登熟耐性 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 基準品種 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Oryza sativa L. | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | grain quality | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | high temperature during ripening stage | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | standard varieties | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ID登録 | ||||||
ID登録 | 10.24514/00001292 | |||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||
著者 |
梶, 亮太
× 梶, 亮太× 太田, 久稔× 福嶌, 陽× 津田, 直人× 森山, 茂治× 今, 智穂美× 遠藤, 貴司× 中込, 佑介× 佐藤, 浩子× 川本, 朋彦× 加藤, 和直× 後藤, 元× 阿部, 洋平× 佐藤, 弘一× 佐々木, 園子× 吉田, 直史× 大寺, 真史 |
|||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | We selected standard rice varieties for evaluating grain quality under high temperature during ripening stage for Tohoku region. Twenty-four varieties were cultivated in greenhouses at 6 breeding stations for 3 years from 2011 to 2013. Judging from the percentage of normal grains and chalky grains, the following standard varieties were selected. In the very-early heading group, Fukei-227 was selected as moderately tolerant to high temperatures, Mutsuhomare as average in its response (neither tolerant nor sensitive), and Komanomai as sensitive. In the early heading group, Fusaotome was selected as tolerant, Satonouta and Kokoromachi, as moderately tolerant, Akitakomachi as average, and Hatsuboshi for moderately sensitive. In the medium-term heading group, Mineharuka was selected as moderately tolerant, Hitomebore and Haenuki as average, and Sasanishiki as sensitive. In the late-heading group, Eminokizuna was selected as tolerant, Tsuyahime as moderately tolerant, and Koshihikari as average. | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 東北地域向けの水稲高温登熟耐性基準品種を選定するために、6試験地において水稲24品種系統をガラス温室で栽培し、穀粒判別器で玄米の整粒歩合および白未熟粒歩合を測定した。2011~2013年の3年間の試験結果から、"かなり早" 熟期では、「ふ系227号」を "やや強"、「むつほまれ」を "中"、「駒の舞」を "弱"、"早" 熟期では、「ふさおとめ」を "強"、「里のうた」「こころまち」を "やや強"、「あきたこまち」を "中"、「初星」を "弱"、"中" 熟期では、「みねはるか」を "やや強"、「ひとめぼれ」「はえぬき」を "中"、「ササニシキ」を "弱"、"晩" 熟期では、「笑みの絆」を "強"、「つや姫」を "やや強"、「コシヒカリ」を "中" の基準品種に選定した。 | |||||
書誌情報 |
東北農業研究センター研究報告 en : Bulletin of TOHOKU Agricultural Research Center 巻 118, p. 49-55, 発行日 2016-03-31 |
|||||
出版者 | ||||||
出版者 | 国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構 東北農業研究センター | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 1347-3379 | |||||
DOI | ||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||
識別子タイプ | DOI | |||||
関連識別子 | 10.24514/00001292 | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |