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  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 食品研究部門
  3. 研究報告
  4. 食総研報
  5. 77号

イチゴ果実の貯蔵中の品質を示す簡易な力学指標

https://doi.org/10.24514/00002902
https://doi.org/10.24514/00002902
4fa94b68-09a5-4d7b-893f-82cc828f5552
名前 / ファイル ライセンス アクション
nfri_report_No77p1-11p.pdf nfri_report_No77p1-11p.pdf (390.5 kB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-12-20
タイトル
タイトル イチゴ果実の貯蔵中の品質を示す簡易な力学指標
タイトル
タイトル A simple mechanical index of storage quality of strawberry fruits
言語 en
言語
言語 eng
キーワード
主題Scheme Other
主題 イチゴ
キーワード
主題Scheme Other
主題 圧縮試験
キーワード
主題Scheme Other
主題 見かけの弾性率
キーワード
主題Scheme Other
主題 力学特性
キーワード
主題Scheme Other
主題 低温保存
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 strawberry
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 compression test
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 apparent modulus
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 mechanical properties
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 cold storage
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00002902
ID登録タイプ JaLC
著者 神山, かおる

× 神山, かおる

神山, かおる

ja-Kana コウヤマ, カオル

en KOHYAMA, Kaoru

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増田, 知尋

× 増田, 知尋

増田, 知尋

ja-Kana マスダ, トモヒロ

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島田, 宏美

× 島田, 宏美

島田, 宏美

ja-Kana シマダ, ヒロミ

en SHIMADA, Hiromi

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田中, 敏江

× 田中, 敏江

田中, 敏江

ja-Kana タナカ, トシエ

en TANAKA, Toshie

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和田, 有史

× 和田, 有史

和田, 有史

ja-Kana ワダ, ユウジ

en WADA, Yuji

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 We propose simple mechanical parameters obtained by compression testing to indicate the storage quality of strawberry fruits. We tested the effects of different storage conditions at 5℃ on measured mechanical parameters. The three conditions were control, in polyethylene bag, and packed a product that releases allyl isothiocyanate (AIT) vapor, as it is known that vaporized AIT prevents the growth of microorganisms. Although the fracture load, often referred to as firmness, did not significantly vary, the fracture strain increased and the apparent modulus decreased with storage time. The apparent modulus was demonstrated to be a good index of strawberry quality, because it is more sensitive to deterioration of strawberry fruits and calculated at a low strain that has the potential of a non-destructive measurement.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 イチゴの貯蔵中の品質を示す圧縮試験で求められる簡単な力学指標を提案する. 力学的変数に対する 5℃における異なる貯蔵条件の効果を試験した. イチゴの貯蔵条件としては, 袋なしのコントロール, ポリエチレン袋内に入れたもの, ポリエチレン袋内にアリルイソチアシアネート(AIT)を蒸散させる製剤入りの系を比較した. 気化したAITは微生物の成長を抑制することが知られているからである. 一般に果実硬度として用いられる破壊荷重は, 有意差が認められなかったが, 貯蔵時間が長くなると破壊歪の増加, 見かけの弾性率の減少が認められた. イチゴ果実の劣化に対して感度が高く, 非破壊試験の可能性がある小さい歪領域で計算されることから, 見かけの弾性率はよい指標であることが示された。
書誌情報 食品総合研究所研究報告
en : Report of National Food Research Institute

巻 77, p. 1-11, 発行日 2013-03-01
出版者
出版者 農業・食品産業技術総合研究機構
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0301-9780
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00002902
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 14:49:15.212734
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