WEKO3
アイテム
Screening of aflatoxigenic fungi from Thai rice
https://doi.org/10.24514/00000359
https://doi.org/10.24514/00000359a5a5d892-1ef0-47f3-9bef-1c30e743df11
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
nfri_kenkyuhoukoku02_01.pdf (1.4 MB)
|
|
Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2018-05-16 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | Screening of aflatoxigenic fungi from Thai rice | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
タイトル | Screening of aflatoxigenic fungi from Thai rice | |||||||||||
言語 | ||||||||||||
言語 | eng | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | grain | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | mycoflora | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | aflatoxin | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Aspergillus flavus | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | epiphyte | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | grain | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | mycoflora | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | aflatoxin | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Aspergillus flavus | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | epiphyte | |||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||
ID登録 | ||||||||||||
ID登録 | 10.24514/00000359 | |||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||
著者 |
AYE, Chaw Nu Nu
× AYE, Chaw Nu Nu
× Sugiura, Yoshitsugu
× KUSHIRO, Masayo
|
|||||||||||
抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | A flatoxins are extremely harmful and are the most carcinogenic substances known in nature, and as such, affect rice quality to a great extent. This study was undertaken to examine the presence of aflatoxigenic fungi in ten samples of long grain rice obtained from various provinces in Thailand. The rice grains were investigated directly for fungal colonization on agar plates. The major fungal genera detected were Eurotium Syncephalastrum, and Aspergillus Several isolates of Aspergillus flavus, a well-known aflatoxigenic species, were obtained from four rice samples. Aflatoxin production was confirmed in seven isolates using a HPLC 日uorescence detection method. In all isolates, more than 1,000 ng/g of aflatoxin B1 was detected, with 10-30 ng/g of aflatoxin B2 also being detected, whereas aflatoxin G1 and aflatoxin G2 were under the limit of detection. | |||||||||||
内容記述 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||
内容記述 | アフラトキシンは有害かつ最も発がん性の高い天然物で、コメの甚大な品質低下を招きうる。タイの各地方から入手した長粒種の穀粒サンプル 10 点で、アフラトキシン産生菌の調査を行った。コメ穀粒を直接、寒天平板培地に置いて調査した。主な検出菌は Eurotium 属、Syncephalastrum 属、Aspergillus 属であった。アフラトキシン産生で知られる Aspergillus flavus が、 4 点の試料より数株得られた。HPLC- 蛍光検出法によって、7 菌株のアフラトキシン産生能を確認した。全ての菌株で 1,000 ng/g 以上のアフラトキシン B1と10-30 ng/gのアフキシン B2が検出された。いっぽうアフラトキシン G1とアフラトキシン G2は、検出限界未満であった。 | |||||||||||
書誌情報 |
農研機構研究報告 食品研究部門 en : Bulletin of the NARO,Food Research 号 2, p. 1-8, 発行日 2018-03 |
|||||||||||
出版者 | ||||||||||||
出版者 | 国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構 | |||||||||||
出版者 | ||||||||||||
出版者 | National Agriculture and Food Research Organization (NARO) | |||||||||||
ISSN | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 2432-7891 | |||||||||||
DOI | ||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||
識別子タイプ | DOI | |||||||||||
関連識別子 | 10.24514/00000359 | |||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |