WEKO3
アイテム
ナタデココ生産における酢酸菌のコロニー形態と生産能の相関性
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
nfri_kenkyuhoukoku02_04.pdf (1.4 MB)
|
|
Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2018-05-16 | |||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||
タイトル | ナタデココ生産における酢酸菌のコロニー形態と生産能の相関性 | |||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||
タイトル | The correlation between nata de coco production and the colony morphology in Gluconacetobacter xylinus | |||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||
主題 | Nata de coco | |||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||
主題 | colony morphology | |||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||
主題 | Gluconacetobacer xylinus | |||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||
主題 | Nata de coco | |||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||
主題 | colony morphology | |||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||
主題 | Gluconacetobacer xylinus | |||||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||||
ID登録 | ||||||||||||||||||||||||
ID登録 | 10.24514/00000356 | |||||||||||||||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||||||||||||||
著者 |
稲岡, 隆史
× 稲岡, 隆史× 木村, 啓太郎
WEKO
1061
× 中村, 敏英
WEKO
1488
× 冨田, 理
WEKO
1691
|
|||||||||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||||
内容記述 | Nata de coco is a chewy jelly-like food originating in the Philippines. It is the bacterial cellulose formed on the surface of coconut milk through the fermentation with acetic bacteria, Gluconacetobacter xylinus. However, the industrial production of nata de coco is unstable, possibly because of the genetic instability of acetic bacteria. In this study, we observed the effect of serial passage of G. xylinus on the productivity of nata de coco and the colony morphology on agar plate. We found that G. xylinus forms three types of colony morphology: rough, smooth and the intermediate between rough and smooth. These colony morphologies were changeable and reversible during serial subculture. Nata de coco production of rough colony was higher than that of smooth colony, indicating the correlation between nata de coco production and the colony morphology. This finding is useful for selection of nata de coco producer strain. | |||||||||||||||||||||||
書誌情報 |
農研機構研究報告 食品研究部門 en : Bulletin of the NARO,Food Research 号 2, p. 21-26, 発行日 2018-03 |
|||||||||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||||||||
出版者 | 国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構 | |||||||||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||||||||
出版者 | National Agriculture and Food Research Organization (NARO) | |||||||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 2432-7891 | |||||||||||||||||||||||
DOI | ||||||||||||||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||||||||||||||
識別子タイプ | DOI | |||||||||||||||||||||||
関連識別子 | 10.24514/00000356 | |||||||||||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |