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アイテム
界面活性剤で可溶化された生体膜タンパク質の熱処理特性の評価
https://doi.org/10.24514/00002969
https://doi.org/10.24514/0000296995256a27-7887-4d5d-bd71-40e811ebecdb
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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nfri_report_No80p81-86p.pdf (985.1 kB)
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Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||
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公開日 | 2019-10-09 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 界面活性剤で可溶化された生体膜タンパク質の熱処理特性の評価 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Characterization of heat-treatment properties of a membrane protein solubilized in the presence of a surfactant | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | membrane protein | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | sodium dodecyl sulfate | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | circular dichroism | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | protein solution property | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ID登録 | ||||||
ID登録 | 10.24514/00002969 | |||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||
著者 |
渡邊, 康
× 渡邊, 康 |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | In order to understand the structural properties of a food-related hydrophobic protein, the heat-induced denaturation of an integral membrane protein OmpF porin in the presence of an anionic surfactant, sodium dodecyl sulfate, was characterized by circular dichroism spectroscopy and gel electrophoresis. The cooperative irreversible transition of the mean residue ellipticity of OmpF porin was observed between 60°C and 80°C at pH 7. The native β-structure of OmpF porin trimer is converted to an α-helix-like structure of the denatured monomer upon heating. The denatured protein in the presence of sodium dodecyl sulfate has no transition upon heating as followed by circular dichroism spectroscopy. This property will be the same as that of protein polypeptides derived from water-soluble proteins in complex with the surfactant micelles. | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 食品分野に関係する水に不溶性の生体膜タンパク質の構造特性の知見を得るため, 陰イオン界面活性剤である SDS による可溶化状態の大腸菌外膜タンパク質 OmpFポーリンの円偏光二色性スペクトル測定およびゲル電気泳動法により, pH 7における構造特性の温度依存性を評価した. 本タンパク質は60℃付近まではβ構造をもつ3量体として可溶化しており, 60℃から80℃の間に協同的な構造転移がみられ, αヘリックス様の構造をもった変性単量体へ不可逆的に解離する. この SDS存在下の変性タンパク質の平均残基モル楕円率の温度依存性は, 25℃と95℃の範囲内では協同的変化は観察されなかった. この結果は SDS存在下の変性タンパク質に共通する構造特性であることが示唆された. | |||||
書誌情報 |
食品総合研究所研究報告 en : Report of National Food Research Institute 巻 80, p. 81-86, 発行日 2016-03-10 |
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出版者 | ||||||
出版者 | 農業・食品産業技術総合研究機構 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 0301-9780 | |||||
DOI | ||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||
識別子タイプ | DOI | |||||
関連識別子 | 10.24514/00002969 | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |