WEKO3
アイテム
味噌に混入した糞便汚染指標菌の検出方法の検討
https://doi.org/10.24514/00002924
https://doi.org/10.24514/0000292420c3b6b7-fa83-44db-a4f8-1c23a183f893
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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nfri_report_No78p25-29p.pdf (378.3 kB)
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Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||
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公開日 | 2019-12-20 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 味噌に混入した糞便汚染指標菌の検出方法の検討 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Consideration of the detection procedure of indicator bacteria of fecal pollution in miso (salt-fermented soybean). | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | salt-fermented soybean | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | indicator bacteria of fecal pollution | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | enterococci | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ID登録 | ||||||
ID登録 | 10.24514/00002924 | |||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||
著者 |
細谷, 幸恵
× 細谷, 幸恵× 大畑, 由紀子× 川崎, 晋× 稲津, 康弘 |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | Miso (salt-fermented soybean) is one of the traditional preservative food in Japan. Its high salt concentration and weakly acidic condition suppress the growth of spoilage or pathogenic bacteria; however low salt miso or other processed products have been developed recently. To obtain much exact results of the detection of indicator bacteria of fecal pollution, we confirmed the assay procedure of tiny amount of enterococci contaminated into miso; that includes several conditions such as the number of samples, the time which takes prior culture, and the culture medium. The results will contribute to improve hygiene condition via carrying out the precise voluntary testing. | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 味噌は日本の伝統的な発酵食品である. 高い塩分濃度と弱酸性状態によって味噌中では有害細菌の増殖は抑制されるが, 最近では低塩味噌やその他の加工製品も販売されるようになっている. 味噌に混入した少量の腸球菌をより正確に検出するため, サンプリング数, 培養期間, および使用培地の検討を行った. 本研究で得られた結果は自主衛生検査を実施する際に有用であると考えられた. | |||||
書誌情報 |
食品総合研究所研究報告 en : Report of National Food Research Institute 巻 78, p. 25-29, 発行日 2014-03-01 |
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出版者 | ||||||
出版者 | 農業・食品産業技術総合研究機構 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 0301-9780 | |||||
DOI | ||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||
識別子タイプ | DOI | |||||
関連識別子 | 10.24514/00002924 | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |