WEKO3
アイテム
Arthrobacter sp. B30-2のInulin fructotransferase (DFA Ⅲ-producing) の精製と性質
https://doi.org/10.24514/00002846
https://doi.org/10.24514/000028461dcfb769-91e7-460f-9b87-5c177c4cbbeb
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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nfri_report_No73p39-45p.pdf (77.3 kB)
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Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||||||||
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公開日 | 2019-12-20 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | Arthrobacter sp. B30-2のInulin fructotransferase (DFA Ⅲ-producing) の精製と性質 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | Purification and Properties of Inulin Fructotransferase (DFA III-Producing) from Arthrobacter sp. B30-2. | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
言語 | ||||||||||||
言語 | eng | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Arthrobacter | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | DFAⅢ(difructose dianhydride Ⅲ) | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | inulin | |||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||
ID登録 | ||||||||||||
ID登録 | 10.24514/00002846 | |||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||
著者 |
原口, 和朋
× 原口, 和朋
WEKO
6718
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抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | An inulin fructotransferase (DFA III-producing) [EC 2.4.1.93] from Arthrobacter sp. B30-2 was purified and characterized. The enzyme was purified 7.8-fold from the culture supernatant of the microorganism with a yield of 23% by using DEAE-Toyopearl chromatography, butyl-Toyopearl chromatography, and Super-Q Toyopearl chromatography. The enzyme showed maximum activity at pH 6.0 and 55 ℃. The enzyme activity was stable up to 80 ℃ for 30 min. The specific activity of the purified enzyme was 1190 units/mg protein. This specific activity is the highest reported to date. The molecular mass of the enzyme was estimated to be 44 kDa by SDS-PAGE and 70 kDa by gel filtration, and thus the enzyme was considered to be a dimer. The N-terminal amino acid sequence (14 amino acid residues) was determined as ADSTEETNRYDVTS. | |||||||||||
抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | Arthrobacter sp B30-2が生産するDFA Ⅲ合成酵素を精製し, その性質を解明した. 精製された本酵素の比活性は90unit/mg protein に達し, これまでに報告されたDFA III合成酵素のなかで最高であった. 本酵素の反応至適pH は6.0, 反応至適温度は55℃であった. 本酵素は30分間の加熱に対して80℃まで安定であった. 本酵素の分子量についてはSDS-PAGE から44kDa, ゲル濾過から70kDa という値が得られ, 2量体酵素と推察された. | |||||||||||
書誌情報 |
食品総合研究所研究報告 en : Report of National Food Research Institute 巻 73, p. 39-45, 発行日 2009-03-01 |
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出版者 | ||||||||||||
出版者 | 農業・食品産業技術総合研究機構 | |||||||||||
ISSN | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 0301-9780 | |||||||||||
DOI | ||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||
識別子タイプ | DOI | |||||||||||
関連識別子 | 10.24514/00002846 | |||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |