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  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 食品研究部門
  3. 研究報告
  4. 食総研報
  5. 73号

Arthrobacter sp. B30-2のInulin fructotransferase (DFA Ⅲ-producing) の精製と性質

https://doi.org/10.24514/00002846
https://doi.org/10.24514/00002846
1dcfb769-91e7-460f-9b87-5c177c4cbbeb
名前 / ファイル ライセンス アクション
nfri_report_No73p39-45p.pdf nfri_report_No73p39-45p.pdf (77.3 kB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-12-20
タイトル
タイトル Arthrobacter sp. B30-2のInulin fructotransferase (DFA Ⅲ-producing) の精製と性質
タイトル
タイトル Purification and Properties of Inulin Fructotransferase (DFA III-Producing) from Arthrobacter sp. B30-2.
言語 en
言語
言語 eng
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Arthrobacter
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 DFAⅢ(difructose dianhydride Ⅲ)
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 inulin
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00002846
ID登録タイプ JaLC
著者 原口, 和朋

× 原口, 和朋

原口, 和朋

ja-Kana ハラグチ, カズトモ

en HARAGUCHI, Kazutomo

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 An inulin fructotransferase (DFA III-producing) [EC 2.4.1.93] from Arthrobacter sp. B30-2 was purified and characterized. The enzyme was purified 7.8-fold from the culture supernatant of the microorganism with a yield of 23% by using DEAE-Toyopearl chromatography, butyl-Toyopearl chromatography, and Super-Q Toyopearl chromatography. The enzyme showed maximum activity at pH 6.0 and 55 ℃. The enzyme activity was stable up to 80 ℃ for 30 min. The specific activity of the purified enzyme was 1190 units/mg protein. This specific activity is the highest reported to date. The molecular mass of the enzyme was estimated to be 44 kDa by SDS-PAGE and 70 kDa by gel filtration, and thus the enzyme was considered to be a dimer. The N-terminal amino acid sequence (14 amino acid residues) was determined as ADSTEETNRYDVTS.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Arthrobacter sp B30-2が生産するDFA Ⅲ合成酵素を精製し, その性質を解明した. 精製された本酵素の比活性は90unit/mg protein に達し, これまでに報告されたDFA III合成酵素のなかで最高であった. 本酵素の反応至適pH は6.0, 反応至適温度は55℃であった. 本酵素は30分間の加熱に対して80℃まで安定であった. 本酵素の分子量についてはSDS-PAGE から44kDa, ゲル濾過から70kDa という値が得られ, 2量体酵素と推察された.
書誌情報 食品総合研究所研究報告
en : Report of National Food Research Institute

巻 73, p. 39-45, 発行日 2009-03-01
出版者
出版者 農業・食品産業技術総合研究機構
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0301-9780
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00002846
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 15:11:42.277747
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Cite as

HARAGUCHI, Kazutomo, 2009, Purification and Properties of Inulin Fructotransferase (DFA III-Producing) from Arthrobacter sp. B30-2.: 農業・食品産業技術総合研究機構, 39–45 p.

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