WEKO3
アイテム
26S rDNA D1/D2 領域配列に着目した酵母 Trichosporonoides megachiliensis SN G‒42 株の系統解析
https://doi.org/10.24514/00002830
https://doi.org/10.24514/00002830ec436cbe-f8c0-46de-9cb7-36c6f59c5407
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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nfri_report_No72p73-76p.pdf (1.7 MB)
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Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||||||||
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公開日 | 2019-12-20 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | 26S rDNA D1/D2 領域配列に着目した酵母 Trichosporonoides megachiliensis SN G‒42 株の系統解析 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | Phylogenetic analysis of the yeast Trichosporronoides megachiliensis SN G‒42 by sequencing the large subunit (26S) D1/D2 rDNA regions | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
言語 | ||||||||||||
言語 | eng | |||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||
ID登録 | ||||||||||||
ID登録 | 10.24514/00002830 | |||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||
著者 |
大倉, 哲也
× 大倉, 哲也× 春見, 隆文
WEKO
6676
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抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | The yeast strain SN G‒42 classified in Trichosporonoides megachiliensis is one of the strains used industrially in the industrial production of erythritol. Analysis of the D1/D2 region of the 26S rRNA gene of the Trichosporonoides megachiliensis SN G‒42 revealed that this strain possesses two different nucleotides in the region in comparison with the type species of the genus Trichosporonoides and that polyol‒producing species classified into Trichosporonoides and Moniliella form a new lineage in the Ustilaginomycetidae clade of the basidiomycetous yeasts. Analysis of the D1/D2 regions of the 26S rDNA may thus provide a feasible criterion for searching for industrially useful yeasts. | |||||||||||
抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | Trichosporonoides megachiliensis SN G‒42 株は工業的にエリスリトールを生産している酵母菌株の一つである. この菌の 26S rDNA の D1/D2 領域を解析した結果, 基準株である Trichosporoonides megachiliensis CBS190.92 との間で塩基配列が2 塩基異なっていること, 及びポリオールを発酵するTrichosporonoides 属やMoniliella 属の菌株は, 担子菌門 Ustilaginomy‒cetidae 目内で新たなグループを形成することがわかった. 従って, 26S rDNA D1/D2 領域の解析は, 産業的に有用な酵母を探索するうえで, 有効な手法となりえるかもしれない. | |||||||||||
書誌情報 |
食品総合研究所研究報告 en : Report of National Food Research Institute 巻 72, p. 73-76, 発行日 2008-03-01 |
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出版者 | ||||||||||||
出版者 | 農業・食品産業技術総合研究機構 | |||||||||||
ISSN | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 0301-9780 | |||||||||||
DOI | ||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||
識別子タイプ | DOI | |||||||||||
関連識別子 | 10.24514/00002830 | |||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |