WEKO3
アイテム
市販香辛料の熱ルミネッセンス (TL) 及び光ルミネッセンス (PSL) 応答の比較
https://doi.org/10.24514/00002815
https://doi.org/10.24514/000028158100ef94-1d39-458b-b3db-913b4b5b21b5
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
nfri_report_No71p91-96p.pdf (628.6 kB)
|
|
Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2019-12-20 | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | 市販香辛料の熱ルミネッセンス (TL) 及び光ルミネッセンス (PSL) 応答の比較 | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | Thermoluminescence and Photo stimulated luminescence measurements on commercial spices. | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||
ID登録 | ||||||||||||||||||
ID登録 | 10.24514/00002815 | |||||||||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||||||||
著者 |
等々力, 節子
× 等々力, 節子
WEKO
1756
× 蘒原, 昌司
WEKO
1816
× 齋藤, 希巳江× 大塚, 晴美 |
|||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | Four kinds of commercial spices (white pepper, black pepper, garlic powder and red pepper) were subjected to a novel photo stimulated luminescence (PSL) method and results were compared with those in European Standard (CEN) PSL and thermoluminescence (TL) methods. Three samples of different maker for each spice were purchased from retailers in Tsukuba and Tokyo area and subjected to the analysis. When the TL ratios of spice sample were greater than 0.1 and a Glow1 maximum wasobserved in a range of 190-200 ℃, the .photon counts in a novel PSL analysis significantly raised just after LED illumination and then gradually decreased. And for these samples the PSL counts by a CEN standard analysis were greater than 5000. On the other hand, the photon counts were almost constant in the samples whose TL ratio was less than 0.1 and a PSL count in a CEN standard analysis was less than 700. The results in the novel PSL method are well consistent with other detection methods, both TL and CEN standard PSL. These results suggest that the novel PSL method is useful for the detection of irradiation in commercial spices. | |||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | 4種類の香辛料について, それぞれ3つの異なるメーカーの市販試料を収集し, TLおよびPSL測定を行った. TL比が0.より大きくかつ150℃~250℃の範囲にGlow1の発光極大を持つ試料では, PSL測定における発光がLED による光照射直後に増加し次第に減衰するパターンを示した. これらの試料では, 従来のCEN標準分析法におけるPSL 測定装置で求めた発光積算値も5000カウントを越えていた. 一方Glow1に大きな発光極大が認められず, TL比も0.1を下回る試料では, PSL測定における発光量は, LED照明の点灯後も変化がほとんど認められず, CEN標準分析法におけるPSLカウントも, ほとんどの場合で700カウントを下回っていた. 以上から市販香辛料において, 新規PSL法と, TL測定およびCEN標準PSL法の結果に良好な相関関係があることが確認され, 新規PSL法の放射線照射検知技術としての有効性が示された. | |||||||||||||||||
書誌情報 |
食品総合研究所研究報告 en : Report of National Food Research Institute 巻 71, p. 91-96, 発行日 2007-03-01 |
|||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||
出版者 | 農業・食品産業技術総合研究機構 | |||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||||
収録物識別子 | 0301-9780 | |||||||||||||||||
DOI | ||||||||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||||||||
識別子タイプ | DOI | |||||||||||||||||
関連識別子 | 10.24514/00002815 | |||||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |