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  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 食品研究部門
  3. 研究報告
  4. 食総研報
  5. 69号

Arthrobacter ureafaciensのInulin fructotransferase (DFAⅠ-producing)の生産と固定化

https://doi.org/10.24514/00002680
https://doi.org/10.24514/00002680
6e6ee2c6-17e5-41a0-ad25-770cb33941c1
名前 / ファイル ライセンス アクション
nfri_report_No69p1-5p.pdf nfri_report_No69p1-5p.pdf (46.0 kB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-12-20
タイトル
タイトル Arthrobacter ureafaciensのInulin fructotransferase (DFAⅠ-producing)の生産と固定化
タイトル
タイトル Production and Immobilization of an Inulin Fructotransferase (DFAⅠ-producing) from Arthrobacter ureafaciens A51-1.
言語 en
言語
言語 eng
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00002680
ID登録タイプ JaLC
著者 原口, 和朋

× 原口, 和朋

原口, 和朋

ja-Kana ハラグチ, カズトモ

en HARAGUCHI, Kazutomo

Search repository
大坪, 研一

× 大坪, 研一

大坪, 研一

ja-Kana オオツボ, ケンイチ

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 A bacterium strain A51-1 producing an inulin fructotransferase (DFAⅠ-producing) [EC 2.4.1.200] in the culture supernatant was isolated. The strain A51-1 was identified as Arthrobacter ureafaciens. The maximum enzyme activity (1.1 U/ml) was obtained with a medium containing 1.5 % yeast extract. The enzyme showed maximum activity at pH 5.5 and 40℃. The enzyme was tolerant up to 70℃. An immobilized enzyme of an inulin fructotransferase (DFAⅠ-producing) was prepared using Chitopearl BCW3510 as a carrier, for the first time. The immobilized enzyme can be used eight times without a significant loss of the activity.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 培養上清中にイヌリンからオリゴ糖DFAⅠを生成する酵素の生産菌 (A51-1) 株を新たに分離した。分類学的な検討の結果、本菌株はArthrobacter ureafaciensと同定された。酵素の生産条件について検討したところ、窒素源として酵母エキスを用いその濃度が1.5%のときにもっとも高い酵素活性が得られた。本酵素はpH5.5, 40℃で最大の高い活性を示し、70℃まで安定であった。キトパールBCW3510を担体とした固定化酵素の調製についても検討した。これはDFAⅠ合成酵素の固定化に関する初めての報告である。本固定化酵素の繰り返し使用を行ったところ、8回の使用後も酵素活性の低下はみられなかった。
書誌情報 食品総合研究所研究報告
en : Report of National Food Research Institute

巻 68, p. 1-5, 発行日 2005-03-01
出版者
出版者 農業・食品産業技術総合研究機構
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0301-9780
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00002680
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 15:11:38.678105
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HARAGUCHI, Kazutomo, 大坪, 研一, 2005, Production and Immobilization of an Inulin Fructotransferase (DFAⅠ-producing) from Arthrobacter ureafaciens A51-1.: 農業・食品産業技術総合研究機構, 1–5 p.

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