WEKO3
アイテム
Arthrobacter ureafaciensのInulin fructotransferase (DFAⅠ-producing)の生産と固定化
https://doi.org/10.24514/00002680
https://doi.org/10.24514/000026806e6ee2c6-17e5-41a0-ad25-770cb33941c1
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||||||||||||
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公開日 | 2019-12-20 | |||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||
タイトル | Arthrobacter ureafaciensのInulin fructotransferase (DFAⅠ-producing)の生産と固定化 | |||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||
タイトル | Production and Immobilization of an Inulin Fructotransferase (DFAⅠ-producing) from Arthrobacter ureafaciens A51-1. | |||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||
言語 | eng | |||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||
ID登録 | ||||||||||||||||
ID登録 | 10.24514/00002680 | |||||||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||||||
著者 |
原口, 和朋
× 原口, 和朋
× 大坪, 研一
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抄録 | ||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||
内容記述 | A bacterium strain A51-1 producing an inulin fructotransferase (DFAⅠ-producing) [EC 2.4.1.200] in the culture supernatant was isolated. The strain A51-1 was identified as Arthrobacter ureafaciens. The maximum enzyme activity (1.1 U/ml) was obtained with a medium containing 1.5 % yeast extract. The enzyme showed maximum activity at pH 5.5 and 40℃. The enzyme was tolerant up to 70℃. An immobilized enzyme of an inulin fructotransferase (DFAⅠ-producing) was prepared using Chitopearl BCW3510 as a carrier, for the first time. The immobilized enzyme can be used eight times without a significant loss of the activity. | |||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||
内容記述 | 培養上清中にイヌリンからオリゴ糖DFAⅠを生成する酵素の生産菌 (A51-1) 株を新たに分離した。分類学的な検討の結果、本菌株はArthrobacter ureafaciensと同定された。酵素の生産条件について検討したところ、窒素源として酵母エキスを用いその濃度が1.5%のときにもっとも高い酵素活性が得られた。本酵素はpH5.5, 40℃で最大の高い活性を示し、70℃まで安定であった。キトパールBCW3510を担体とした固定化酵素の調製についても検討した。これはDFAⅠ合成酵素の固定化に関する初めての報告である。本固定化酵素の繰り返し使用を行ったところ、8回の使用後も酵素活性の低下はみられなかった。 | |||||||||||||||
書誌情報 |
食品総合研究所研究報告 en : Report of National Food Research Institute 巻 68, p. 1-5, 発行日 2005-03-01 |
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出版者 | ||||||||||||||||
出版者 | 農業・食品産業技術総合研究機構 | |||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||
収録物識別子 | 0301-9780 | |||||||||||||||
DOI | ||||||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||||||
識別子タイプ | DOI | |||||||||||||||
関連識別子 | 10.24514/00002680 | |||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |