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  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 北海道農業研究センター
  3. 学術論文
  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 北海道農業研究センター
  3. 研究報告
  4. 農研機構報告 北農研
  5. 208号

貯蔵性,加工適性の高い短節間性カボチャ新品種「おいとけ栗たん」の育成とその特性

https://doi.org/10.24514/00002279
https://doi.org/10.24514/00002279
427a1ce1-1927-4772-85de-7743223d22a8
名前 / ファイル ライセンス アクション
1harc-bull_208-p1-27_2.pdf 1harc-bull_208-1.pdf (2.8 MB)
© 国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構
National Agriculture and Food Research Organization, Japan
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-03-22
タイトル
タイトル 貯蔵性,加工適性の高い短節間性カボチャ新品種「おいとけ栗たん」の育成とその特性
タイトル
タイトル Breeding and Characteristics of a New Squash Cultivar ‘Oitokekuritan’ with Short Internodes, Highly Long Storability and Adaptability of Food-processing
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 カボチャ
キーワード
主題Scheme Other
主題 短節間
キーワード
主題Scheme Other
主題 貯蔵性
キーワード
主題Scheme Other
主題 加工
キーワード
主題Scheme Other
主題 端境期
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 squash
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 short internodes
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 storability
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 processing
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 off-crop season
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00002279
ID登録タイプ JaLC
著者 杉山, 慶太

× 杉山, 慶太

杉山, 慶太

ja-Kana スギヤマ, ケイタ

en SUGIYAMA, Keita

Search repository
嘉見, 大助

× 嘉見, 大助

嘉見, 大助

ja-Kana カミ, ダイスケ

en KAMI, Daisuke

Search repository
渡邉, 春彦

× 渡邉, 春彦

渡邉, 春彦

ja-Kana ワタナベ, ハルヒコ

en WATANABE, Haruhiko

Search repository
勝又, 雅彦

× 勝又, 雅彦

勝又, 雅彦

ja-Kana カツマタ, マサヒコ

en KATSUMATA, Masahiko

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 ‘Oitokekuritan’ (released in April 24, 2018) is a new squash cultivar (Cucurbita maxima Duchesne ex Lam.) with several advantageous characteristics, including short internodes on the plant stem, high quality fruit after long storage and superior adaptability for food-processing. The F1 cultivar resulted from a cross between the lines ‘Hokkai 6’ and ‘NH’ that were developed at Hokkaido Agricultural Research Center, NARO and Watanabe Seed Co. Ltd., respectively. The major characteristics of ‘Oitokekuritan’ are as follows:
1.Short internodes are present along the entire main stem during the early growth stage, whereas later stems lengthen after the middle stage of plant growth. The plant has large leaves, long petioles and thick stems. There are a few lateral shoots.
2.Flowering time for female flowers is slightly later than that of ‘Ebisu’. Fruit-set occurs in the lower nodes. The fruit yield is high.
3.The fruit is flat. The skin has greenish-gray surface with gray stripes and shallow grooves. The fruit weight is about 2 kg. After three months of storage,the fruit flesh color is orange-yellow or orange. The sugar content (Brix) and the dry-matter content of the flesh are high. The flesh texture,
similar to that of chestnuts (powdery), is maintained. Thus, fruit quality after storage is also superior.
4.The yield of processed paste from fruit is high. The paste has the desirable qualities of good viscosity, bright yellow color and strong sweetness. Thus, this cultivar is also suitable for processing.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 「おいとけ栗たん」は,北農研育成の短節間性系統「北海6号」と渡辺採種場育成の「NH」とのF1 品種(セイヨウカボチャ)で,品種登録出願(第32781号)された(出願公表:2018年4月24 日)。「おいとけ栗たん」の特性は,以下の通りである。
1.植物体は,生育の初期は短節間性を示す。しかし,生育の中期以降は茎が伸長する。葉は大きく,葉柄は長く,茎は太い。側枝は少ない。
2.雌花の開花時期は,「えびす」よりもやや遅い。果実は株元に着果しやすく,収量性は高い。
3.果実は扁円形の灰緑色で,2 ㎏程度である。貯蔵 3 ヶ月後の果肉は橙黄~橙で,糖度(Brix 値),乾物率は高く,貯蔵性に優れる。
4.ペースト加工の歩留まりは高い。ペーストの状態は良好で,色調は黄色で明るく,甘味も強く,ペースト加工適性が高い。
書誌情報 農研機構研究報告 北海道農業研究センター
en : Bulletin of the NARO, Agricultural Research for Hokkaido Region

巻 208, p. 1-27, 発行日 2019-03-27
出版者
出版者 国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 2432-8073
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00002279
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 15:16:53.925289
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