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温暖地向き極良食味水稲新品種「きぬむすめ」の育成
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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konarc_report_No52p79-94p.pdf (4.3 MB)
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Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
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公開日 | 2019-03-22 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
タイトル | 温暖地向き極良食味水稲新品種「きぬむすめ」の育成 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
タイトル | New Rice Variety "Kinumusume" | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | 水稲 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | 品種 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | 早生 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | 温暖地 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | 極良食味 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | きぬむすめ | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | Oryza sativa L. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | early maturity | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | eating quality | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
ID登録 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ID登録 | 10.24514/00002073 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
著者 |
梶, 亮太
× 梶, 亮太× 坂井, 真× 田村, 克徳× 平林, 秀介
WEKO
178
× 岡本, 正弘
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174
× 八木, 忠之
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176
× 溝淵, 律子
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177
× 深浦, 壮一× 西村, 実× 山下, 浩
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179
× 富松, 高治 |
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抄録 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
内容記述 | A new paddy rice variety "Kinumusume", which is suitable for western Japan, was developed at the Agricultural Research Center for Kyushu Okinawa Region. The variety was selected from the cross Kinuhikari/Aichi92 (Matsuribare). Parental variety Kinuhikari is a widely adaptable variety with fine eating quality. The other parent, Matsuribare, is characterized by disease resistance and lodging resistance. A promising line was named Saikai 232 at the F_8 generation in 1997. Saikai 232 was subsequently subjected to local adaptability tests in several prefectures, and a decision was made to release it in Shimane prefecture in 2005 as a recommended variety. Saikai 232 was registered as Norin 409 by the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries and named Kinumusume in 2005. Kinumusume is a non-glutinous variety and belongs to the early maturity group in warm regions. It's plant type is classified as medium. The culm is slightly longer than that of Nipponbare and the lodging resistance is slightly superior to Nipponbare. Kinumusume is estimated to have true resistance genes to blast, Pia and Pii. The leaf and panicle field resistance to blast are classified as moderate, but its field resistance to bacterial blight is slightly weak. The yield of Kinumusume is slightly higher than that of Nipponbare. The 1000-grain weight is slightly less than that of Nipponbare and the grain appearance is rated as moderate. Eating quality is superior and similar to that of Koshihikari with fi nest eating quality in Japan. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
内容記述 | 「きぬむすめ」は, 「キヌヒカリ」を母とし, 「愛知92号」 (「祭り晴」) を父とした交配組合せから育成され, 2005年に島根県において奨励品種に採用され, 水稲農林409号として命名登録された。「きぬむすめ」は育成地における出穂期, 成熟期が「日本晴」に比べて1~2日程度遅く, 暖地では "早生の晩" に属する。「日本晴」と比較して, 稈長は4~5cm長く, 穂長はやや短く, 穂数はやや少ない。草型は "中間型" である。倒伏は「日本晴」並かやや少なく, 耐倒伏性は「日本晴」並の "中" である。いもち病に対しては真性抵抗性遺伝子 "Pia, Pii" を持つと推定され, 葉いもち圃場抵抗性, 穂いもち圃場抵抗性ともに「日本晴」並の "中" である。白葉枯病抵抗性は "やや弱", 縞葉枯病には "罹病性" である。穂発芽性は「日本晴」並の "やや易" である。収量性は「日本晴」より4%程度多い。玄米品質は「日本晴」と同程度の "中中" である。白米のタンパク質含有率は "やや低", アミロース含有率は "中" で, いずれも「日本晴」より低い。食味は "上中" で「コシヒカリ」「ヒノヒカリ」並である。近畿中国四国を中心とした温暖地の平坦地および準平坦地に適する。 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
書誌情報 |
九州沖縄農業研究センター報告 en : Bulletin of the NARO Kyushu Okinawa Agricultural Research Center 巻 52, p. 79-94, 発行日 2009-08-17 |
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出版者 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
出版者 | 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 九州沖縄農業研究センター | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 1346-9177 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
DOI | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
識別子タイプ | DOI | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
関連識別子 | 10.24514/00002073 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |