WEKO3
アイテム
サツマイモ新品種「ときまさり」の育成
https://doi.org/10.24514/00002038
https://doi.org/10.24514/00002038b0c009df-aa05-4ee4-8d49-bbe4f49d089c
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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konarc_report_No50p111-129p.pdf (1.4 MB)
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Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||||||||
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公開日 | 2019-03-22 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | サツマイモ新品種「ときまさり」の育成 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | Tokimasari : A New Sweetpotato Cultivar | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
言語 | ||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | サツマイモ | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 焼酎用 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 高でん粉 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | ネコブセンチュウ抵抗性 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 醸造適性 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 貯蔵性 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | sweetpotato | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | brewing adaptability | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Shochu | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | starch content | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | storage ability | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | resistance to root-knot nematode | |||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||
ID登録 | ||||||||||||
ID登録 | 10.24514/00002038 | |||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||
著者 |
片山, 健二
× 片山, 健二× 熊谷, 亨× 山川, 理× 甲斐, 由美× 吉永, 優× 石黒, 浩二× 境, 哲文× 中澤, 芳則
WEKO
163
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抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | Tokimasari is a newly released cultivar for sweetpotato Shochu (Spirit), developed at the National Agricultural Research Center for Kyushu Okinawa Region. It was evaluated at prefectural agricultural experimental stations as breeding line "Kyushu No. 135" and was officially authorized by the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries as "Sweetpotato Norin No. 63" in 2008. "Tokimasari" is the progeny from a cross between "Starch Queen" and "Konahomare" conducted at the Ibusuki Branch of the station in 1995. Both parents have a high starch content and high yield. Single-crossed seeds were sown in the Sweetpotato Breeding Laboratory nursery. Selection was based on field performance and starch content. "Tokimasari" exhibits slightly better sprouting ability and is a slightly prostrate plant type. The top leaves are light green. The mature leaves are green and cordate. The vine is slightly thick with a somewhat short internode length. Pigmentation of anthocyanin is absent in the veins and very pale in the vine nodes. The storage root is short and fusiform with light pink skin color and light yellowish-white flesh color. The yielding ability of "Tokimasari" is comparable to that of "Koganesengan". The dry matter content and starch content of "Tokimasari" are 1 to 4% higher than those of "Koganesengan". The starch yield of "Tokimasari" is higher than that of "Koganesengan". The alcohol yield of "Tokimasari" is higher than that of "Koganesengan" in brewing of Shochu. The Shochu made from "Tokimasari" has good body and sweetness, and is characterized by a rich aroma of steamed sweetpotato roots. "Tokimasari" is somewhat susceptible to black rot (Ceratocystis fimbriata), moderately resistant to root-lesion nematode (Pratylenchus coffeae), and somewhat resistant to root-knot nematode (Meloidogyne incognita). The storage ability of the storage roots is sufficient throughout winter. | |||||||||||
抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | 焼酎原料用サツマイモ新品種「ときまさり」は, 既存品種「コガネセンガン」より, いもの貯蔵性, サツマイモネコブセンチュウ抵抗性が優れ, でん粉歩留が高い。焼酎を醸造する際の原料当たりのアルコール収得量は「コガネセンガン」より高くて醸造適性に優れ, 焼酎は甘味とコクがあり, いもの香りが強い特徴のある酒質を示す。 | |||||||||||
書誌情報 |
九州沖縄農業研究センター報告 en : Bulletin of the NARO Kyushu Okinawa Agricultural Research Center 巻 50, p. 111-129, 発行日 2009-02-27 |
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出版者 | ||||||||||||
出版者 | 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 九州沖縄農業研究センター | |||||||||||
ISSN | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 1346-9177 | |||||||||||
DOI | ||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||
識別子タイプ | DOI | |||||||||||
関連識別子 | 10.24514/00002038 | |||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |