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  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 果樹茶業研究部門
  3. 研究報告
  4. 果樹研報
  5. 5号

リンゴJM台木の in vitro における発根性

https://doi.org/10.24514/00001843
https://doi.org/10.24514/00001843
b091349d-1e5f-4460-96c6-ad7f84bcc797
名前 / ファイル ライセンス アクション
nifs_report_No5p79-86p.pdf nifs_report_No5p79-86p.pdf (4.1 MB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-03-22
タイトル
タイトル リンゴJM台木の in vitro における発根性
タイトル
タイトル Characteristics of in vitro Rooting in the Apple Rootstock of JM-seriers
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 in vitro rooting
キーワード
主題Scheme Other
主題 JM rootstock
キーワード
主題Scheme Other
主題 rooting characteristics
キーワード
主題Scheme Other
主題 shoot tip culture
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 in vitro rooting
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 JM rootstock
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 rooting characteristics
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 shoot tip culture
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00001843
ID登録タイプ JaLC
著者 増田, 哲男

× 増田, 哲男

増田, 哲男

ja-Kana マスダ, テツオ

en MASUDA, Tetsuo

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別所, 英男

× 別所, 英男

別所, 英男

ja-Kana ベッショ, ヒデオ

en BESSHO, Hideo

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工藤, 和典

× 工藤, 和典

工藤, 和典

ja-Kana クドウ, カズノリ

en KUDO, Kazunori

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猪俣, 雄司

× 猪俣, 雄司

猪俣, 雄司

ja-Kana イノマタ, ユウジ

en INOMATA, Yuji

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和田, 雅人

× 和田, 雅人

和田, 雅人

ja-Kana ワダ, マサト

en WADA, Masato

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 A number of factors that affect the in vitro rooting of JM-rootstocks (JM1, JM2, JM5, JM7 and JM8) and three Controls (M0-84; Malus prunifolia Borkh. var. ringo Asami, strain M0-84, Morioka-seishi; Malus prunifolia Borkh. var. ringo Asami, strain Morioka-seishi, and M.9EMLA)have been examined. When the concentration of sugar was raised from 0 to 30g/l in a medium supplemented with 1/2 inorganic salts of MS medium and 0.1 mg/l IBA, the rate of root formation in the JM rootstocks and controls increased, except for M.9EMLA and JM2. The effect of sucrose concentration on the number of roots differed from the effect on the rate of root formation. With the exception of JM2, no influence of IBA concentration on the rate of root formation was observed in JM rootstocks and controls in a medium supplemented with 1/2 inorganic salts of MS medium and 30g/l sucrose. In JM2, the addition of IBA to the medium decreased the rate of root formation. There was no clear effect of IBA concentration on root number among the rootstocks. The rate of root formation in all JM rootstocks and controls decreased under high concentration of inorganic salts in the MS medium supplemented with 0.1 mg/l IBA and 30 g/l sucrose. Especially, the inhibition of root formation in JM2 was particularly noticeable. Similar effects of the concentration of inorganic salts were observed in both rate of root formatuion and root number. No influence of kind of sugar was observed the media supplemented with 1/2 inorganic salts of MS m edium, 0. 1  mg/I IBA and 30 g/1 sucrose, in JM rootstocks and controls expect for M.9EMLA, JM2 and JM8. However, the rate of root formation of M.9EMLA, JM2 and JM8 was clearly decreased by the usage of sucrose, fructose and glucose as a sugar of the rooting medium, respectively. Similarly, the number of JM8 and M.9EMLA roots was decreased by the usage of fructose and glucose, respectively. The most favorable combinations for rooting were 30 g/l sorbitol and 1/4 inorganic salts of MS medium for JM2, and 30 g/l sucrose and 1/4 inorganic salts of MS medium for JM8. These results suggest that the rooting performance of the JM-rootstocks depended on the kind of sugar, concentratuion of sugar and concentration of inorganic salts in the MS medium, and that the JM-rootstocks had high rooting potential than the control rootstocks.
書誌情報 果樹研究所研究報告
en : Bulletin of the National Institute of Fruit Tree Science

巻 5, p. 79-86, 発行日 2006-03-01
出版者
出版者 独立行政法人 農業・生物系特定産業技術研究機構 果樹研究所
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1347-3549
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00001843
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 15:12:00.209860
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MASUDA, Tetsuo, BESSHO, Hideo, KUDO, Kazunori, INOMATA, Yuji, WADA, Masato, n.d., Characteristics of in vitro Rooting in the Apple Rootstock of JM-seriers: 独立行政法人 農業・生物系特定産業技術研究機構 果樹研究所, 79–86 p.

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