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  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 西日本農業研究センター
  3. 研究報告
  4. 近中四農研報
  5. 15号

キウイフルーツの品種および成熟段階の違いが抗酸化成分に及ぼす影響

https://doi.org/10.24514/00001812
https://doi.org/10.24514/00001812
2fa5626d-4844-41ea-951f-e3f82c26f80b
名前 / ファイル ライセンス アクション
nwarc_report_No15p35-48p.pdf nwarc_report_No15p35-48p.pdf (1.5 MB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-03-22
タイトル
タイトル キウイフルーツの品種および成熟段階の違いが抗酸化成分に及ぼす影響
タイトル
タイトル Effect of Fruit Ripening Stage on Antioxidant Components of Kiwifruit Cultivars
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 キウイフルーツ
キーワード
主題Scheme Other
主題 成熟
キーワード
主題Scheme Other
主題 抗酸化能
キーワード
主題Scheme Other
主題 H-ORAC
キーワード
主題Scheme Other
主題 ポリフェノール
キーワード
主題Scheme Other
主題 カロテノイド
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00001812
ID登録タイプ JaLC
著者 阿部, 大吾

× 阿部, 大吾

阿部, 大吾

ja-Kana アベ, ダイゴ

en ABE, Daigo

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The formation of excessive reactive oxygen species (ROS) can induce oxidative stress, which is related to the development of several diseases including diabetes, dementia, cardiovascular disease, and cancers. However, natural antioxidants can protect cellular components from oxidative processes caused by ROS, so their dietary intake in the form of fruit and vegetables is important. Kiwifruit contains a high level of antioxidants, such as vitamin C, carotenoids, and polyphenolic compounds, but few studies have investigated these because of the short history of cultivation of kiwifruits compared with most other crop plants. Here, I researched the effect of the fruit ripening stage on the antioxidant components of kiwifruit cultivars. Significant differences were observed between cultivars with respect to H-ORAC values ('Sanuki Gold' > 'Rainbow Red' > 'Hayward' > 'Kousui' >'Kouryoku), as well as polyphenol content and total ascorbate content, which showed similar trends. Total carotenoid levels in three different kiwifruit cultivars were : 'Kousui' > 'Kouryoku' > 'Sanuki Gold'. Interestingly, 'Sanuki Gold' had the lowest carotenoid content despite being the yellowest cultivar. All cultivars contained seven different carotenoids : α - carotene, zeaxanthin, lutein-epoxide, β - carotene, 9' - cis neoxanthin, violaxanthin, and lutein. Kiwifruit was shown to contain more lutein than other fruits such as peaches, apples, and grapes. The carotenoid content was maintained during the ripening process as well as H-ORAC values, polyphenol content, and total ascorbate content. 'Sanuki Gold' appears to be the cultivar with the strongest hydrophilic antioxidative effects, while 'Kousui' had the highest antioxidative effects from carotenoids, so these may therefore be more beneficial for human health.
書誌情報 近畿中国四国農業研究センター研究報告
en : BULLETIN of THE NATIONAL AGRICULTURAL RESEARCH CENTER for WESTERN REGION

巻 15, p. 35-48, 発行日 2016-03-17
出版者
出版者 国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構 近畿中国四国農業研究センター
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1347-1244
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00001812
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 16:02:20.741937
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Cite as

ABE, Daigo, n.d., Effect of Fruit Ripening Stage on Antioxidant Components of Kiwifruit Cultivars: 国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構 近畿中国四国農業研究センター, 35–48 p.

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