ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance


インデックスリンク

インデックスツリー

  • RootNode

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 九州沖縄農業研究センター
  3. 研究報告
  4. 九州沖縄農研報
  5. 64号

マイクロ波減圧乾燥および複合乾燥がイチゴ果実の品質に及ぼす影響

https://doi.org/10.24514/00001809
https://doi.org/10.24514/00001809
faa7d43b-c7ff-4351-9ed7-ef75df503250
名前 / ファイル ライセンス アクション
konarc_report_No64p13-19p.pdf konarc_report_No64p13-19p.pdf (1.9 MB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-03-22
タイトル
タイトル マイクロ波減圧乾燥および複合乾燥がイチゴ果実の品質に及ぼす影響
タイトル
タイトル Effects of microwave-vacuum drying, freeze-drying, and their combination on the quality of strawberries
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 イチゴ
キーワード
主題Scheme Other
主題 Brix
キーワード
主題Scheme Other
主題 アスコルビン酸
キーワード
主題Scheme Other
主題 抗酸化活性
キーワード
主題Scheme Other
主題 マイクロ波減圧乾燥
キーワード
主題Scheme Other
主題 複合乾燥
キーワード
主題Scheme Other
主題 真空凍結乾燥
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 strawberry
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Brix
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 ascorbic acid
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 antioxidant activity
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 microwave vacuum-drying
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 hybrid drying
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 vacuum freeze-drying
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00001809
ID登録タイプ JaLC
著者 遠藤(飛川), みのり

× 遠藤(飛川), みのり

遠藤(飛川), みのり

ja-Kana エンドウ(ヒカワ), ミノリ

en HIKAWA-ENDO, Minori

Search repository
北谷, 恵美

× 北谷, 恵美

北谷, 恵美

ja-Kana キタダニ, エミ

en KITADANI, Emi

Search repository
佐志, 治樹

× 佐志, 治樹

佐志, 治樹

ja-Kana サシ, ハルキ

en SASHI, Haruki

Search repository
岡崎, 壮大

× 岡崎, 壮大

岡崎, 壮大

ja-Kana オカザキ, タケヒロ

en OKAZAKI, Takehiro

Search repository
鶴田, 隆治

× 鶴田, 隆治

鶴田, 隆治

ja-Kana ツルタ, タカハル

en TSURUTA, Takaharu

Search repository
沖村, 誠

× 沖村, 誠

沖村, 誠

ja-Kana オキムラ, マコト

en OKIMURA, Makoto

Search repository
曽根, 一純

× 曽根, 一純

曽根, 一純

ja-Kana ソネ, カズヨシ

en SONE, Kazuyoshi

Search repository
藤田, 敏郎

× 藤田, 敏郎

藤田, 敏郎

ja-Kana フジタ, トシロウ

en FUJITA, Toshiro

Search repository
森下, 昌三

× 森下, 昌三

森下, 昌三

ja-Kana モリシタ, マサミ

en MORISHITA, Masami

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Ten Japanese strawberry cultivars were processed by microwave-vacuum drying, vacuum-freeze drying, and combined drying to measure the quality, functional components, and functionality. There were no significant differences in weight ratio between all cultivars and between drying methods, although "Kurume No. 63" tended to be bigger than other cultivars, and "Toyonoka" and "Mouikko" tended to be smaller. There were no significant differences in the Brix or acidity between all cultivars and drying methods. There were also no significant differences in ascorbate or dehydroascorbate content between all drying methods, although microwave-vacuum dried strawberries tended to have higher content than freeze-dried strawberries in most of the cultivars. Though freeze-dried "Sachinoka" and "Sagahonoka" and microwave vacuum-dried "Oishi berry" had significantly higher ascorbate content than microwave vacuum-dried "Toukun," there were no significant differences in dehydroascorbate content between all cultivars and drying methods. Hybrid drying values were intermediate between microwave vacuum-drying and freeze-drying. There were no significant differences in 1, 1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging activities in all cultivars and drying methods. These results suggest that microwave-drying under reduced pressure, a speedy and low-cost drying method, is an effective method to produce products equal to freeze-dried strawberries.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 マイクロ波減圧乾燥, 真空凍結乾燥および両者を併用した複合乾燥により, 国内のイチゴ10品種・系統の果実を用いて乾燥粉末を作成し, 乾燥方法による品質, 機能性成分, および機能性の違いを検討した。乾燥後重量比は "久留米63号" で大きく, "とよのか" および "もういっこ" で小さい傾向にあったが, それぞれの品種・系統内において乾燥方法間における有意差はなかった。乾燥前後の Brix 比および酸度比はいずれの品種・系統間および乾燥方法間においても有意な差はなかった。また, 多くの品種・系統において, 酸化および還元型アスコルビン酸含量ともに真空凍結乾燥処理区がマイクロ波減圧乾燥処理区を上回る傾向にあったものの, 有意差はなかった。複合乾燥処理区は真空凍結乾燥処理区とマイクロ波減圧乾燥処理区の中間の値を示すものが多かった。なお, 還元型アスコルビン酸含量は "さちのか" "さがほのか" 真空凍結乾燥処理区および "おいCベリー" マイクロ波減圧乾燥処理区が "桃薫" マイクロ波減圧乾燥処理区に対し有意に多かったが, 酸化型アスコルビン酸含量は全ての品種・系統間で有意差がなかった。また, DPPH ラジカル消去活性はいずれの品種・系統においても, 処理区間に有意な差がなかった。処理時間が短く, 低コストな加工法であるマイクロ波減圧乾燥を用いることで, 真空凍結乾燥に近い, 品質低下の少ないイチゴ乾燥物を作ることができる可能性が示された。
書誌情報 九州沖縄農業研究センター報告
en : Bulletin of the NARO Kyushu Okinawa Agricultural Research Center

巻 64, p. 13-19, 発行日 2015-10-22
出版者
出版者 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 九州沖縄農業研究センター
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1346-9177
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00001809
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-05-15 15:02:33.952250
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

HIKAWA-ENDO, Minori, KITADANI, Emi, SASHI, Haruki, OKAZAKI, Takehiro, TSURUTA, Takaharu, OKIMURA, Makoto, SONE, Kazuyoshi, FUJITA, Toshiro, MORISHITA, Masami, 2015, Effects of microwave-vacuum drying, freeze-drying, and their combination on the quality of strawberries: 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 九州沖縄農業研究センター, 13–19 p.

Loading...

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3