WEKO3
アイテム
製粉歩留が高くめんの食感が優れる多収小麦品種「ふくほのか」の育成
https://doi.org/10.24514/00001710
https://doi.org/10.24514/000017105148ae67-a41c-48b1-9394-abb364288172
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
nwarc_report_No10p53-67p.pdf (1.4 MB)
|
|
Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2019-03-22 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | 製粉歩留が高くめんの食感が優れる多収小麦品種「ふくほのか」の育成 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | New Wheat Cultivar "Fukuhonoka" with High Yield, High Milling Performance and Excellent Noodle Texture | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
言語 | ||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 小麦 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 品種 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | めん用 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 製粉性 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 食感 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 育成 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | wheat | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | cultivar | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | milling performance | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | noodle texture | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | breeding | |||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||
ID登録 | ||||||||||||
ID登録 | 10.24514/00001710 | |||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||
著者 |
石川, 直幸
× 石川, 直幸× 高田, 兼則× 谷中, 美貴子× 長嶺, 敬× 髙山, 敏之
WEKO
2453
× 田谷, 省三× 甲斐, 由美× 谷尾, 昌彦× 佐藤, 淳一 |
|||||||||||
抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | New soft red wheat cultivar "Fukuhonoka" was selected from the cross Saikai 168 / Chukei 5358 // Kanto 107 / Chukei 5385 which was made in 1991 at Chugoku National Agricultural Experiment Station (present National Agricultural Research Center for Western Region). "Fukuhonoka" was registered as "Wheat Norin 164" in December 2005 and registered under the Seeds and Seedlings Act in September 2009 by the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries. "Fukuhonoka" is spring type, maturing as early as "Shiroganekomugi", three days earlier than "Norin 61". Culm length is 10 cm longer than "Shiroganekomugi", 5 cm shorter than "Norin 61" and "Shirasagikomugi". "Fukuhonoka" is resistant to pre-harvest sprouting and leaf rust, moderately resistant to scab as "Norin 61", susceptible to powdery mildew. Leaf flecking is very rare. Its yield is about 10 percent higher than "Shiroganekomugi" and "Shirasagikomugi". Flour yield and milling score are very high, amylose content is moderately low, dough strength is medium, and flour color is brighter than "Norin 61" but not as good as "Shiroganekomugi". Noodle texture is excellent and sensory score of noodle is higher than "Norin 61". "Fukuhonoka" is adapted well to flatlands of western Japan, and now cultivated in Hyogo and Okayama Prefectures. Protein content of "Fukuhonoka" tends to be low because of its high yield, so manuring practice to adjust protein content is important. | |||||||||||
書誌情報 |
近畿中国四国農業研究センター研究報告 en : BULLETIN of THE NATIONAL AGRICULTURAL RESEARCH CENTER for WESTERN REGION 巻 10, p. 53-67, 発行日 2011-02-01 |
|||||||||||
出版者 | ||||||||||||
出版者 | 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 近畿中国四国農業研究センター | |||||||||||
ISSN | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 1347-1244 | |||||||||||
DOI | ||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||
識別子タイプ | DOI | |||||||||||
関連識別子 | 10.24514/00001710 | |||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |