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  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 西日本農業研究センター
  3. 研究報告
  4. 近中四農研報
  5. 3号

遊休農林地に放牧した黒毛和種経産老廃牛の肉質及び飼養方法の評価

https://doi.org/10.24514/00001478
https://doi.org/10.24514/00001478
1bdba6e3-1d4c-4cb0-aa64-aff062b246d1
名前 / ファイル ライセンス アクション
nwarc_report_No3p1-14p.pdf nwarc_report_No3p1-14p.pdf (988.2 kB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-03-22
タイトル
タイトル 遊休農林地に放牧した黒毛和種経産老廃牛の肉質及び飼養方法の評価
タイトル
タイトル Meat Quality of Japanese Black Multiparous Cows grazed on Abandoned Fields and the Evaluation of their Meat by means of Consumer Survey Questions
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 Abandoned field
キーワード
主題Scheme Other
主題 Grazing
キーワード
主題Scheme Other
主題 Japanese Black multiparous cow
キーワード
主題Scheme Other
主題 Meat quality
キーワード
主題Scheme Other
主題 Physico-chemical characteristics
キーワード
主題Scheme Other
主題 Nutrient components
キーワード
主題Scheme Other
主題 Sensory evaluation
キーワード
主題Scheme Other
主題 Survey question
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Abandoned field
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Grazing
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Japanese Black multiparous cow
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Meat quality
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Physico-chemical characteristics
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Nutrient components
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Sensory evaluation
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Survey question
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00001478
ID登録タイプ JaLC
著者 谷本, 保幸

× 谷本, 保幸

谷本, 保幸

ja-Kana タニモト, ヤスユキ

en TANIMOTO, Yasuyuki

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千田, 雅之

× 千田, 雅之

千田, 雅之

ja-Kana センダ, マサユキ

en SENDA, Masayuki

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小山, 信明

× 小山, 信明

小山, 信明

ja-Kana コヤマ, ノブアキ

en KOYAMA, Nobuaki

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The meat qualities of four Japanese Black multiparous cows grazed rotationally on abandoned fields (grazing cows) were compared with that of four standard fattened Japanese Black steers (fattened steers). The meat quality characteristics were evaluated in terms of its physico-chemical characteristics and the nutrient contents of the muscle (M. longissimus thoracis) and according to a sensory panel assessing the cooked rib loin. The 12 items of data including the marking of the cattle management system and the nutrient contents of beef provided to consumers at marketing were made by survey questions. The live-weight gain of the four grazing cows used averaged 54kg and the body condition score increased from 6.6 at initial grazing to 8.1 at slaughter at the stocking rate of 0.7-1.9 cows/ha during the 6-month grazing period. The beef marbling standard number (BMSNo.) was significantly lower in grazing cows than in fattened steers, but the beef color standard number (BCSNo.) and the beef fat standard number (BFSNo.) were significantly higher in grazing cows. The meat values of L, a, and b were significantly higher in grazing cows with higher BCSNo. (P<0.05). The cooking loss, Warner-Bratzler shear force value, and drip loss during display also tended to be higher in the meat of grazing cows. The meat of grazing cows had a significantly lower crude fat and total unsaturated fatty acid contents and 16 significantly higher components such as the eight essential amino acids of humans. The meat of fattened steers was more excellent in tenderness, juiciness, and overall palatability, but had the same panel scores in flavor intensity compared with the grazing cows. The absolute palatability of the grazing cows was medium. In a survey of a total of 781 participants, more than 90% of the respondents demanded cattle managementgrazed on pasture, and more than 80% of the respondents answered negatively that cattle management has become excessively dependent on imported feeds. Participants favorable assessed the beef with lower energy, lower fat, higher protein, and higher vitamin composition as close to the meat of grazing cows.
書誌情報 近畿中国四国農業研究センター研究報告
en : BULLETIN of THE NATIONAL AGRICULTURAL RESEARCH CENTER for WESTERN REGION

巻 3, p. 1-14, 発行日 2004-03-01
出版者
出版者 独立行政法人 農業・生物系特定産業技術研究機構 近畿中国四国農業研究センター
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1347-1244
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00001478
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 16:32:02.395386
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Cite as

TANIMOTO, Yasuyuki, SENDA, Masayuki, KOYAMA, Nobuaki, n.d., Meat Quality of Japanese Black Multiparous Cows grazed on Abandoned Fields and the Evaluation of their Meat by means of Consumer Survey Questions: 独立行政法人 農業・生物系特定産業技術研究機構 近畿中国四国農業研究センター, 1–14 p.

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