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  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 食品研究部門
  3. 研究報告
  4. 農研機構報告 食品部門
  5. 3号

国産および輸入落花生からの豆腐調製

https://doi.org/10.24514/00001455
https://doi.org/10.24514/00001455
3bab39e5-3752-49b7-aea4-f21f1fff31e8
名前 / ファイル ライセンス アクション
FR_3_4.pdf FR_3_4 (1.1 MB)
© 国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構
National Agriculture and Food Research Organization, Japan
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-03-25
タイトル
タイトル 国産および輸入落花生からの豆腐調製
タイトル
タイトル Tofu preparation from domestic and imported peanuts (Arachis hypogaea L.)
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Peanut
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 tofu,
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 rapture stress
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00001455
ID登録タイプ JaLC
著者 門間, 美千子

× 門間, 美千子

門間, 美千子

ja-Kana モンマ, ミチコ

en MONMA, Michiko

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 植物性たんぱく質資源の多様な用途拡大を図るため、国産の落花生2 品種(品種:ナカテユタカ、千葉半立)並びに輸入(中国産)落花生から、豆腐を調製した。6 倍加水豆乳を調製し、にがりで凝固させ豆腐状ゲルを作成し破断応力を測定するとともに、日本食品分析センターに依頼し一般栄養成分値を得た。落花生豆腐の破断応力は19.6 ~ 23.6×102N/m2 で、市販の絹ごし豆腐の約4分の1であったが、一晩水切りすることにより大豆絹ごし豆腐と同等の値となった。依頼分析で得られた一般栄養成分は、たんぱく質4.0 ~ 4.2g/100g、脂質7.3 ~8.2g/100g、熱量は88 ~ 94kcal/100g で、大豆の豆腐に比べると、脂質、エネルギーが高かった。色は白く風味はよかったが、食品としての詳細な品質評価は今後の課題と考える。
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 In order to expand the utilization of plant protein resources, two domestic varieties (Nakateyutaka and Chibahandachi) and one imported peanuts were subject to tofu preparation. While the rapture stress values of peanut tofu were within 19.6~23.6 102N/m2 , about a fourth of commercial soy tofu (Kinugoshi-type), it became comparable to the value of soy tofu after straining overnight. Peanut tofu contained similar amount of protein to soy tofu, but its energy was about 1.6 time of soy tofu because of the high lipid content. In conclusion, protein-rich tofu curd with high energy was prepared from domestic and imported peanuts, avoiding dry roasting processing which might affect the allergenicity of peanut food.
書誌情報 農研機構報告 食品部門
en : Bulletin of the NARO, Food Research

巻 3, p. 27-31, 発行日 2019-03-31
出版者
出版者 国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構
出版者
出版者 National Agriculture and Food Research Organization (NARO)
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 2432-7891
DOI
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00001455
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Ver.1 2023-05-15 15:51:54.826650
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Cite as

MONMA, Michiko, n.d., Tofu preparation from domestic and imported peanuts (Arachis hypogaea L.): National Agriculture and Food Research Organization (NARO), 27–31 p.

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