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  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 北海道農業研究センター
  3. 研究報告
  4. 北海道農研研報
  5. 186号

極良食味の低アミロース米水稲品種「おぼろづき」

https://doi.org/10.24514/00001339
https://doi.org/10.24514/00001339
b118a881-fa59-4008-bcec-8e301740e921
名前 / ファイル ライセンス アクション
harc_report_No186_03.pdf harc_report_No186_03.pdf (1.1 MB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-03-22
タイトル
タイトル 極良食味の低アミロース米水稲品種「おぼろづき」
タイトル
タイトル "Oborozuki", A New Rice Cultivar with Low Amylose Content and Superior Eating Quality
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00001339
ID登録タイプ JaLC
著者 安東, 郁男

× 安東, 郁男

安東, 郁男

ja-Kana アンドウ, イクオ

en ANDO, Ikuo

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荒木, 均

× 荒木, 均

荒木, 均

ja-Kana アラキ, ヒトシ

en ARAKI, Hitoshi

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清水, 博之

× 清水, 博之

清水, 博之

ja-Kana シミズ, ヒロユキ

en SHIMIZU, Hiroyuki

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黒木, 慎

× 黒木, 慎

黒木, 慎

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en KUROKI, Makoto

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三浦, 清之

× 三浦, 清之

三浦, 清之

ja-Kana ミウラ, キヨユキ

en MIURA, Kiyoyuki

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永野, 邦明

× 永野, 邦明

永野, 邦明

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en NAGANO, Kuniaki

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今野, 一男

× 今野, 一男

今野, 一男

ja-Kana コンノ, カズオ

en KONNO, Kazuo

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 "Oborozuki" a new rice cultivar with low amylose content in the endosperm, was bred from a cross between Kuiku150(Akiho)and Hokkai287 at the National Agricultural Research Center for Hokkaido Region and registered as Paddy Rice Norin389 in 2003. The amylose content in the endosperm of Oborozuki is about 14%, which is 5% lower than that of Hoshinoyume but 4% higher than that of Ayahime with a dull endosperm. The protein content in the endosperm is slightly higher than that of Hoshinoyume. The eating quality of cooked Oborozuki rice is better than that of Hoshinoyume because its stickiness and softness show intermediate values between those of Hoshinoyume and Ayahime. Oborozuki is a moderate maturing variety, and its heading date is almost the same as that of Hoshinoyume. The culm length of Oborozuki is short and its lodging tolerance is moderate to high. The yield of Oborozuki is about 3-5% lower than that of Hoshinoyume. The grain quality of brown rice is almost the same as that of Hoshinoyume. Oborozuki has high tolerance to cool temperature at the booting stage, and its field resistance to leaf blast is moderate to low. Oborozuki is thought to be adaptable to major rice cultivating areas of Hokkaido and is a cultivar recommended by the Hokkaido Prefectural government.
書誌情報 北海道農業研究センター研究報告
en : Research BUlletin of the NARO Hokkaido Agricultural Research Center

巻 186, p. 1-45, 発行日 2006-03-01
出版者
出版者 独立行政法人 農業・生物系特定産業技術研究機構 北海道農業研究センター
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1347-8117
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00001339
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 16:03:16.182867
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