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  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 北海道農業研究センター
  3. 研究報告
  4. 北海道農研研報
  5. 174号

酒米用の水稲新品種「初雫」

https://doi.org/10.24514/00001301
https://doi.org/10.24514/00001301
01122045-ed32-4817-8f9a-fc4e527befb5
名前 / ファイル ライセンス アクション
harc_report_No174p83-96p.pdf harc_report_No174p83-96p.pdf (22.2 MB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-03-22
タイトル
タイトル 酒米用の水稲新品種「初雫」
タイトル
タイトル A New Rice Cultivar ,"Hatsushizuku", for Sake Brewing
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00001301
ID登録タイプ JaLC
著者 荒木, 均

× 荒木, 均

荒木, 均

ja-Kana アラキ, ヒトシ

en ARAKI, Hitoshi

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今野, 一男

× 今野, 一男

今野, 一男

ja-Kana コンノ, カズオ

en KONNO, Kazuo

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三浦, 清之

× 三浦, 清之

三浦, 清之

ja-Kana ミウラ, キヨユキ

en MIURA, Kiyoyuki

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永野, 邦明

× 永野, 邦明

永野, 邦明

ja-Kana ナガノ, クニアキ

en NAGANO, Kuniaki

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濱村, 邦夫

× 濱村, 邦夫

ja 濱村, 邦夫
浜村, 邦夫

en HAMAMURA, Kunio

ja-Kana ハマムラ, クニオ


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大内, 邦夫

× 大内, 邦夫

大内, 邦夫

ja-Kana オオウチ, クニオ

en OUCHI, Kunio

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西村, 実

× 西村, 実

西村, 実

ja-Kana ニシムラ, ミノル

en NISHIMURA, Minoru

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Hatsushizuku is a new rice cultivar used for brewing "sake",Japanese wine.This cultivar was selected from the progeny of the cross of Matsumae/Jou116//Hokkai 258 at the Hokkaido National Agricultural Experiment Station and was registered as Paddy Rice Norin 354 by the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries in 1998. Hatsushizuku is a moderate maturing cultivar, and its heading date of this cultivar is the same as that of Kirara 397, a leading cultivar in Hokkaido. Hatsushizuku has a 3cm-longer culm and fewer panicles than that of Kirara 397, but its panicle length and lodging resistance are similar to those of Kirara 397. The average yield of Hatsushizuku is 5 to 8% higher than that of Kirara 397. Its 1000-grain weight is 1.5g heavier than that of Kirara 397, and its brown rice quality is slightly poor than that of Kirara 397. Hatsushizuku has superior tolerance to low-temperature injury at the booting stage. It has alsohigher field resistance to rice blast than that of Kirara 397. The amylose content of milled rice was about 23%, and 2% higher than that of Kirara 397. The protein content of milled rice of Hatsushizuku is slightly lower than that of Kirara 397. Milled rice of Hatsushizuku has a higher potassium and lower manganese content than that of milled Kirara 397, but the iron contents in milled rice are similar. The results of digestion tests showed that the brix and formol nitrogens in Hatsushizuku rice are lower than those in Kirara 397. The brewing efficiency of Hatushizuku rice was almost the same as standard brewing efficiency. The organic and amino acid contents of sake brewed from Hatsushizuku rice were lower than standard contents, and the taste seemed to be dryer and better. Hatsushizuku was considered to be adaptable to major rice cultivating areas of Hokkaido and has been used as the first recommended cultivar for sake brewing by Hokkaido Prefecture.
書誌情報 北海道農業研究センター研究報告
en : Research BUlletin of the NARO Hokkaido Agricultural Research Center

巻 174, p. 83-96, 発行日 2002-03-01
出版者
出版者 独立行政法人 農業技術研究機構 北海道農業研究センター
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1347-8117
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00001301
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 16:35:13.905110
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ARAKI, Hitoshi, KONNO, Kazuo, MIURA, Kiyoyuki, NAGANO, Kuniaki, 浜村, 邦夫, OUCHI, Kunio, NISHIMURA, Minoru, n.d., A New Rice Cultivar ,"Hatsushizuku", for Sake Brewing: 独立行政法人 農業技術研究機構 北海道農業研究センター, 83–96 p.

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