WEKO3
アイテム
多収で直播栽培向きの良食味水稲品種「ちほみのり」の育成
https://doi.org/10.24514/00001291
https://doi.org/10.24514/00001291d0b627fa-4d4e-45f5-a73a-b35a23e247f9
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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tarc_report_No118p37-48p.pdf (2.3 MB)
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Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||||||||||||||
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公開日 | 2019-03-22 | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | 多収で直播栽培向きの良食味水稲品種「ちほみのり」の育成 | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | "Chihominori" : A New High-yield Rice Cultivar with High Eating Quality and Adaptability to Direct Seeding | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | イネ | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 多収 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 直播 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 良食味 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | ちほみのり | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | paddy rice | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | high-yield | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | direct seeding | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | high eating quality | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | Chihominori | |||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||
ID登録 | ||||||||||||||||||
ID登録 | 10.24514/00001291 | |||||||||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||||||||
著者 |
太田, 久稔
× 太田, 久稔× 山口, 誠之
WEKO
59
× 福嶌, 陽× 梶, 亮太× 津田, 直人× 中込, 弘二× 片岡, 知守
WEKO
60
× 遠藤, 貴司 |
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抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | A new rice cultivar suitable for direct seeding cultivation, "Chihominori", was developed from a cross between "Ouu382" and "Aokei157". The cross was carried out in 2005 and resulted in a promising line named "Ouu416" that was distributed for performance tests in 2012. The superiority of "Ouu416" was confirmed in these tests, and the line was submitted to the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries in 2014 for official registration as "Chihominori". "Chihominori" belongs to an early maturation group in the Tohoku region. Its heading date is 3 days earlier than that of "Akitakomachi" and its ripening date is 2 days earlier than that of "Akitakomachi". "Chihominori" has a short culm length and average to above-average panicle numbers, and is classified as a semi-panicle-number type plant. Its grain yield is higher than that of "Akitakomachi". Its resistance to lodging is strong. Its resistance gene to blast is "Pia, Pii", and its levels of field resistance to blast on leaves and panicles are strong and medium to strong, respectively. Its cold tolerance is medium. It has weak-to-medium resistance to bacterial leaf blight and is susceptible to rice stripe virus. Its preharvest sprouting resistance is weak to medium. Its eating quality and the taste of its cooked rice are excellent, with performance equal to that of "Akitakomachi". The amylose content in "Chihominori" endosperm is the same as that of "Akitakomachi". The protein content in "Chihominori" grains is the same as that of "Akitakomachi". "Chihominori" is high yielding and adaptable to direct seeding. It is expected that "Chihominori" can contribute to low-cost production of rice in Japan. | |||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | 「ちほみのり」は、2005年に東北農業研究センターにおいて「奥羽382号 (のちの「萌えみのり」)」に「青系157号」を交雑した雑種後代から、東北農業研究センターで選抜し、育成した多収で直播栽培向きの良食味水稲品種である。「奥羽416号」の地方名で栽培特性・品質特性を検討し、優秀性が確認されたため、2014年に品種登録出願を行った。この品種の育成地 (秋田県大仙市) での標肥移植栽培における特徴は、出穂期は「あきたこまち」より3日程度早く、成熟期は「あきたこまち」より2日程度早く、東北地域では "かなり早" に属する。稈長は「あきたこまち」より13cm程度短く、穂長は「あきたこまち」と同等かやや短い、穂数は「あきたこまち」よりやや多い。草型は "偏穂数型" である。倒伏は「あきたこまち」より明らかに少なく、耐倒伏性は "強" である。精玄米収量は「あきたこまち」より約11%多い。玄米は「あきたこまち」と比較して粒長がやや長く、粒幅がやや狭く、粒厚は同程度である。玄米の外観品質は「あきたこまち」と同等である。白米のアミロース含有率、玄米のタンパク質含有率は、「あきたこまち」と同程度である。炊飯米は「あきたこまち」と同程度で良食味である。いもち病真性抵抗性遺伝子型は "Pia, Pii" と推定され、葉いもち圃場抵抗性は "強"、穂いもち圃場抵抗性は "やや強" である。縞葉枯病に "罹病性" で、白葉枯病圃場抵抗性は "やや弱"、穂発芽性は "やや易" である。障害型耐冷性は "中" である。 「ちほみのり」は稈長短いため、多肥移植栽培、直播栽培においても倒伏はほとんど認められず、「あきたこまち」より直播栽培で多収であるため、直播栽培に適し、良質で低価格の業務用米用途に適すると考えられる。 | |||||||||||||||||
書誌情報 |
東北農業研究センター研究報告 en : Bulletin of TOHOKU Agricultural Research Center 巻 118, p. 37-48, 発行日 2016-03-31 |
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出版者 | ||||||||||||||||||
出版者 | 国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構 東北農業研究センター | |||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||||
収録物識別子 | 1347-3379 | |||||||||||||||||
DOI | ||||||||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||||||||
識別子タイプ | DOI | |||||||||||||||||
関連識別子 | 10.24514/00001291 | |||||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |