WEKO3
アイテム
寒冷地向け大麦品種「シンジュボシ」の育成とその特性
https://doi.org/10.24514/00001228
https://doi.org/10.24514/00001228db3a9599-a6b8-4099-9012-a37d24b3fd1d
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
tarc_report_No110p67-82p.pdf (1.9 MB)
|
|
Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2019-03-22 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 寒冷地向け大麦品種「シンジュボシ」の育成とその特性 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | A New Six-rowed Barley Cultivar, "Shinjuboshi", with Early Maturity and Good Pearled and Boiled Qualities | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 六条大麦 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 品種 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 早生 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 精麦適性 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 炊飯適性 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | ポリフェノール含量 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Six-rowed barley | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | New cultivar | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Early maturity | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Pearled grain quality | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Boiled cooking quality | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Polyphenol content | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ID登録 | ||||||
ID登録 | 10.24514/00001228 | |||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||
著者 |
吉川, 亮
× 吉川, 亮× 中村, 和弘× 伊藤, 美環子× 伊藤, 裕之× 佐藤, 暁子× 伊藤, 誠治× 八田, 浩一× 中村, 洋× 星野, 次汪× Sato, Akiko |
|||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | A new six-rowed cultivar, "Shinjuboshi", was developed at the National Agricultural Research Center for Tohoku Region, NARO (Morioka city, Iwate Prefecture, Japan) in 2003. "Shinjuboshi" was selected from lines of a cross of "Tohokukawa 30"/"Syunrai" by the bulk breeding method, aiming at a new cultivar with early maturity, high-yielding ability, cold and snow resistance, and good pearled grain qualities. A promising line was named "Tohokukawa 34" in the F_7 generation to be submitted to local adaptability trials at various locations. "Tohokukawa 34" was registered at "Kawamugi Norin 36" by the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries and in 2003 was named "Shinjuboshi." "Shinjuboshi" is characterized by early maturity, moderate-yielding ability, good pearled grain whiteness, good boiled grain whiteness, and low polyphenol content of pearled grain in comparison with a leading cultivar "Minorimugi." Also, the lodging resistance, cold and snow resistance, powdery mildew resistance and scab resistance of "Shinjuboshi" are similar to those of "Minorimugi." Judging from the characteristics of "Shinjuboshi," it can adapt to plains with less than 80 days of continuous snow cover in the Tohoku and Hokuriku regions of Japan. | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 「シンジュボシ」は、1992年5月に東北農業試験場 (現・東北農業研究センター) において、渦性、早生・短強稈で炊飯白度の高い「東北皮30号」を母とし、並性で極早生・短強稈の「シュンライ」を父として人工交配を行い、以降集団育種法で選抜・固定を図ってきたものである。2003年2月に皮麦農林36号「シンジュボシ」として命名登録を行った。 標準品種の「ミノリムギ」に比較して次のような特徴を持つ。播性はIVで、出穂期、成熟期ともに2日程度早い早生の晩である。稈長は同程度で、穂長はやや短く、穂数は少ない。耐寒雪性と耐倒伏性は同程度のやや強で、耐凍上性は同程度の強である。穂発芽性はやや難である。小さび病、うどんこ病、赤かび病は中で同程度である。収量はやや少ない。千粒重は大きく、リットル重はやや大きい。外観品質は優れる。55%搗精時間はやや短く、55%搗精白度が高く、精麦適性は優れる。精麦のポリフェノール含量はやや低く、炊飯後の褐変が少なくて炊飯白度は高く、炊飯適性が優れる。 本品種の栽培適地は、東北・北陸地域の根雪期間80日以下の平坦地である。 | |||||
書誌情報 |
東北農業研究センター研究報告 en : Bulletin of TOHOKU Agricultural Research Center 巻 110, p. 67-82, 発行日 2009-03-01 |
|||||
出版者 | ||||||
出版者 | 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 東北農業研究センター | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 1347-3379 | |||||
DOI | ||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||
識別子タイプ | DOI | |||||
関連識別子 | 10.24514/00001228 | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |