WEKO3
アイテム
製粉性、粉の色相及び収量性が改善された寒冷地向けもち性小麦新品種「もち姫」の育成
https://doi.org/10.24514/00001216
https://doi.org/10.24514/000012165543ec1b-a929-4a0a-800d-40c298c38cfc
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
tarc_report_No109p15-29p.pdf (1.3 MB)
|
|
Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2019-03-22 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | 製粉性、粉の色相及び収量性が改善された寒冷地向けもち性小麦新品種「もち姫」の育成 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | A New Waxy Wheat Cultivar, "Mochihime" | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
言語 | ||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | コムギ | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | もち | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 製粉性 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 色相 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 寒冷地 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 新品種 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Winter wheat | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Waxy | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | New cultivar | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Mochihime | |||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||
ID登録 | ||||||||||||
ID登録 | 10.24514/00001216 | |||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||
著者 |
谷口, 義則
× 谷口, 義則
WEKO
2325
× 伊藤, 裕之× 平, 将人× 前島, 秀和× 吉川, 亮× 中村, 和弘× 八田, 浩一× 中村, 洋× 伊藤, 美環子× 伊藤, 誠治 |
|||||||||||
抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | The new waxy wheat cultivar "Mochihime" was bred by the pedigree breeding method at the National Agricultural Research Center for the Tohoku Region. It was selected from a cross between "Hatsumochi" and F1 (Mochi-morikei C-G1517/Haruibuki). The Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries of Japan registered this cultivar as "Waxy Wheat Norin 166" in 2006. "Mochihime" is a remarkably improved waxy-type cultivar with awns, white-glumes and red seeds, and its growth habit is degree, IV (winter type). "Mochihime" is an early to middle maturing cultivar in the Tohoku region, and it has slightly shorter culm length than similar cultivars. Since it is a waxytype wheat, this cultivar's amylose content is very low. Compared with the previously bred waxy wheat cultivar "Hatsumochi", "Mochihime" is characterized by high yielding, good milling properties, high whiteness and high brightness of flour. "Mochihime" has moderate pre-harvest sprouting resistance, wheat yellow mosaic resistance, moderate leaf rust resistance and moderate powdery mildew resistance. On the other side, its snow mold tolerance is slightly weak. The maximum viscosity temperature on an amylogram is low, and the breakdown is high. "Mochihime" should show its originality when used in bread and confectionery or when mixed with non-waxy wheat flour. It is well suited for local production for local consumption. "Mochihime" is considered to be well adapted to the low land of the Tohoku and Hokuriku regions in Japan. | |||||||||||
抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | 「もち姫」は、1996年1月に東北農業試験場の温室 (現 東北農業研究センター) において早生、もち性の「もち盛系C-D1478 (後のはつもち)」を母とし、同じく早生、もち性の「もち盛系C-G1517」と耐雪性、耐病性を持つ硬質小麦「盛系B-8605 (後のハルイブキ)」を交配したF_1を父として人工交配を行い、以後、系統育種法により選抜・固定を図り育成したものである。2006年12月25日に小麦農林糯166号「もち姫」として命名登録を行った。 本品種はもち性で、従来のもち性品種「はつもち」より耐寒雪性がやや優れ多収で、製粉性や粉の色相が大幅に改善された品種である。 播性はIVで寒冷地の主力品種である「ネバリゴシ」と比較して出穂期は2日早く、成熟期は2日遅いやや早生種である。穂は白ふ、有芒で稈長は「ネバリゴシ」と同程度のやや短稈種で耐倒伏性は中程度である。耐寒雪性はやや弱く、穂発芽性はやや難である。赤かび病抵抗性は "やや弱"、小麦縞萎縮病抵抗性は "強"、うどんこ病および赤さび病抵抗性は "やや強" である。収量は「ネバリゴシ」とほぼ同じである。千粒重はやや小さく、外観品質は中の中である。粒質は中間質で「ネバリゴシ」と比較して製粉歩留が同程度で粉の明るさはやや低く、白さはやや高い。ファリノグラムの吸水率は極めて高く、バロリメーターバリューは中で、アミログラムの最高粘度時の温度が低く、ブレークダウンが大きい。 本品種はもち性小麦粉の特長を活かした小麦粉せんべい、ケーキ、和菓子、パンなど地域特産的な用途が考えられており、寒冷地平坦部での作付けに適する。 | |||||||||||
書誌情報 |
東北農業研究センター研究報告 en : Bulletin of TOHOKU Agricultural Research Center 巻 109, p. 15-29, 発行日 2008-03-01 |
|||||||||||
出版者 | ||||||||||||
出版者 | 農業・食品産業技術総合研究機構 | |||||||||||
ISSN | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 1347-3379 | |||||||||||
DOI | ||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||
識別子タイプ | DOI | |||||||||||
関連識別子 | 10.24514/00001216 | |||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |