WEKO3
アイテム
耐病虫性・多収・高イソフラボン含量ダイズ新品種「ふくいぶき」の育成
https://doi.org/10.24514/00001170
https://doi.org/10.24514/000011707e777f9f-6e8a-44e8-827e-6017576ae022
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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tarc_report_No102p41-56p.pdf (734.8 kB)
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Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||||||||
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公開日 | 2019-03-22 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | 耐病虫性・多収・高イソフラボン含量ダイズ新品種「ふくいぶき」の育成 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | A New Soybean Cultivar,"Fukuibuki", with High Isoflavone Content and Resistance to Soybean Mosaic Virus and Soybean Cyst Nematode | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
言語 | ||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | イソフラボン | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 豆腐加工適性 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 新品種 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | ダイズ | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | ダイズシストセンチュウ抵抗性 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | ダイズモザイクウイルス抵抗性 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 多収 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Glycine | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | High yield | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | isoflavone content | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | New cultivar | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Soybean | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Soybean cystnematode resistance | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Soybean mosaic virus resistance | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Tofu processing suitability | |||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||
ID登録 | ||||||||||||
ID登録 | 10.24514/00001170 | |||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||
著者 |
島田, 信二
× 島田, 信二× 高田, 吉丈
WEKO
89
× 境, 哲文× 河野, 雄飛× 島田, 尚典× 髙橋, 浩司× 足立, 大山× 田渕, 公清× 菊池, 彰夫× 湯本, 節三× 中村, 茂樹× 伊藤, 美環子× 番場, 宏治× 岡部, 昭典× 高橋, 信夫× 渡辺, 巌× 長沢, 次男 |
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抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | A new soybean [Glycine max (L.) Merr.] cultivar called "Fukuibuki", registered as "Soybean Norin 122", was developed in 2002 at the National Agricultural Research Center for Tohoku Region. This cultivar is a cross of "Tohoku 96" and "Dewamusume", selected for resistance to both Soybean Mosaic Virus (SMV) and Soybean Cyst Nematode (SCN, Heterodera glycines Ichinohe), with high lodging resistance. It is classified in group III in terms of days to maturity. "Fukuibuki" features purple flowers, gray pubescence, and broad leaflets and brown pods at maturity. It has a medium stem height with determinate growth. It is resistant to SCN and SMV (strains A, B, C, D). It shows good productivity both upland and in drained paddy field. The seeds of "Fukuibuki" are medium large, dull whitish yellow with yellow hila. The protein content of "Fukuibuki" is similar to that of "Suzuyutaka". It has good suitability for Tofu processing and a higher isoflavone content than "Suzuyutaka". It would show good productivity in southern parts of the Tohoku district and in the Hokuriku district. "Fukuibuki" was released in 2002 as a recommended new cultivar in Fukushima prefecture. | |||||||||||
抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | 「ふくいぶき」は, 1988 年にダイズモザイクウイルス抵抗性, ダイズシストセンチュウ抵抗性, および強茎化を目標に, 「東北96 号」を母に, 「デワムスメ」を父として人工交配を行い, 以後, 選抜・固定を図り, 育成した品種である。本品種はダイズモザイクウイルス抵抗性 (A, B, C, D 各系統) とダイズシストセンチュウ抵抗性が強であり, 主力品種の「スズユタカ」と比べ, 倒伏抵抗性が強く, 子実収量は育成地と福島県においてやや多収である。 粒の大きさは「スズユタカ」よりやや大きい中の大に属し, 臍色は黄, 種皮色は黄白である。裂皮の難易は中で, 外観品質は「スズユタカ」よりやや優れる。子実中の粗蛋白質含有率は「スズユタカ」とほぼ同等で, 豆腐加工適性は良好である上, 機能性成分であるイソフラボンの子実および豆乳中の含量が高いことから, 高イソフラボン含量豆腐の製造が可能である。 栽培適地は東北南部および北陸地域である。2002 年に奨励品種として採用した福島県では, 現有奨励品種の「スズユタカ」は機械化適性, 「タチナガハ」は耐病虫性にやや難点があり, それらが改善された本品種の普及を進める。イソフラボン含量が高く豆腐加工適性も高いため, 高付加価値品種として今後の普及が期待される。 | |||||||||||
書誌情報 |
東北農業研究センター研究報告 en : Bulletin of TOHOKU Agricultural Research Center 巻 102, p. 41-56, 発行日 2004-03-01 |
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出版者 | ||||||||||||
出版者 | 独立行政法人 農業・生物系特定産業技術研究機構 東北農業研究センター | |||||||||||
ISSN | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 1347-3379 | |||||||||||
DOI | ||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||
識別子タイプ | DOI | |||||||||||
関連識別子 | 10.24514/00001170 | |||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |