ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance


インデックスリンク

インデックスツリー

  • RootNode

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 食品研究部門
  3. 研究報告
  4. 食総研報
  5. 75号

凍り豆腐がラット肝臓でのコレステロール代謝に及ぼす影響

https://doi.org/10.24514/00002872
https://doi.org/10.24514/00002872
2c3c82d3-102f-4782-88b1-cbda494711d1
名前 / ファイル ライセンス アクション
nfri_report_No75p33-38p.pdf nfri_report_No75p33-38p.pdf (125.3 kB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-12-20
タイトル
タイトル 凍り豆腐がラット肝臓でのコレステロール代謝に及ぼす影響
タイトル
タイトル Freeze-dried tofu modulates the expression of cholesterol metabolism-related genes in liver of rats
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 大豆食品
キーワード
主題Scheme Other
主題 大豆タンパク質
キーワード
主題Scheme Other
主題 イソフラボン
キーワード
主題Scheme Other
主題 コレステロール代謝
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 soy foods
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 soy protein
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 isoflavone
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 cholesterol metabolism
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00002872
ID登録タイプ JaLC
著者 高橋, 陽子

× 高橋, 陽子

高橋, 陽子

ja-Kana タカハシ, ヨウコ

en TAKAHASHI, Yoko

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The effect of freeze-dried tofu on cholesterol metabolism was compared with soy protein and isoflavone in rats. Serum cholesterol levels were significantly lowered by tofu and soy protein compared with casein. The expression of some hepatic genes involved in cholesterol metabolism was altered by soy protein and tofu; cholesterol synthesis-related enzymes were decreased, and the rate-limiting enzyme of bile acid synthesis and the transporters of cholesterol excretion were increased. In contrast, isoflavone supplementation did not have significant effect on serum cholesterol levels and these gene expressions, and exerted little synergistic effects with protein sources. Therefore, the reduction in serum cholesterol levels may be triggered by a protein fraction of tofu, and derived from reduced cholesterol synthesis and induced bile acid excretion in liver.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 コレステロール代謝への凍り豆腐の影響を, 大豆タンパク質とイソフラボンによる影響と比較した. ラットの血清コレステロール濃度は, カゼインと比べ凍り豆腐と大豆タンパク質摂取により有意に低下した. 肝臓でのコレステロール代謝関連遺伝子の発現量は, 凍り豆腐と大豆タンパク質により変化した. コレステロール合成系酵素は減少し, 胆汁酸合成律速酵素とコレステロール排出輸送体は減少した. 一方, イソフラボンは血清コレステロール濃度や遺伝子発現に影響を与えず, 食餌タンパク質源との相互作用もほとんどなかった. よって, 血清コレステロール濃度の低下作用は凍り豆腐のタンパク質成分に由来し, 肝臓でのコレステロール合成の抑制と胆汁酸の排出促進によるものと考えられた.
書誌情報 食品総合研究所研究報告
en : Report of National Food Research Institute

巻 75, p. 33-38, 発行日 2011-03-01
出版者
出版者 農業・食品産業技術総合研究機構
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0301-9780
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00002872
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-05-15 16:12:56.476833
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

TAKAHASHI, Yoko, 2011, Freeze-dried tofu modulates the expression of cholesterol metabolism-related genes in liver of rats: 農業・食品産業技術総合研究機構, 33–38 p.

Loading...

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3