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  1. 学術雑誌論文
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  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 食品研究部門
  3. 学術論文

Nuclear magnetic resonance- and gas chromatography/mass spectrometry-based metabolomic characterization of water-soluble and volatile compound profiles in cabbage vinegar

https://repository.naro.go.jp/records/2530
https://repository.naro.go.jp/records/2530
68d9a1b4-b890-493b-92d4-f0306561f209
名前 / ファイル ライセンス アクション
SC30201810100017_PostPrint_all.pdf SC30201810100017_PostPrint (3.0 MB)
license.icon
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2019-05-14
タイトル
タイトル Nuclear magnetic resonance- and gas chromatography/mass spectrometry-based metabolomic characterization of water-soluble and volatile compound profiles in cabbage vinegar
タイトル
タイトル Nuclear magnetic resonance- and gas chromatography/mass spectrometry-based metabolomic characterization of water-soluble and volatile compound profiles in cabbage vinegar
言語 en
言語
言語 eng
キーワード
主題Scheme Other
主題 cabbage vinegar
キーワード
主題Scheme Other
主題 metabolomics
キーワード
主題Scheme Other
主題 nuclear magnetic resonance spectroscopy
キーワード
主題Scheme Other
主題 headspace solid phase micro-extraction
キーワード
主題Scheme Other
主題 gas chromatography/mass spectrometry
キーワード
主題Scheme Other
主題 sulfides
キーワード
主題Scheme Other
主題 isothiocyanates
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 cabbage vinegar
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 metabolomics
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 nuclear magnetic resonance spectroscopy
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 headspace solid phase micro-extraction
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 gas chromatography/mass spectrometry
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 sulfides
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 isothiocyanates
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
著者 稲岡, 隆史

× 稲岡, 隆史

稲岡, 隆史

ja-Kana イナオカ, タカシ

en INAOKA, Takashi

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中村, 敏英

× 中村, 敏英

中村, 敏英

ja-Kana ナカムラ, トシヒデ

en NAKAMURA, Toshihide

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木村, 啓太郎

× 木村, 啓太郎

木村, 啓太郎

ja-Kana キムラ, ケイタロウ

en KIMURA, Keitarou

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関山, 恭代

× 関山, 恭代

関山, 恭代

ja-Kana セキヤマ, ヤスヨ

en SEKIYAMA, Yasuyo

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冨田, 理

× 冨田, 理

冨田, 理

ja-Kana トミタ, サトル

en TOMITA, Satoru

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Non-targeted metabolomic analyses employing nuclear magnetic resonance- and gas chromatography/mass spectrometry-based techniques were applied for an in-depth characterization of cabbage vinegar, an original agricultural product made from cabbage harvested in Tsumagoi, Japan. Water-soluble and volatile metabolite profiles of cabbage vinegar were compared with those of various vinegars: rice vinegar, grain vinegar, apple vinegar, and black vinegar (Japanese kurozu made of brown rice). Principal component analysis (PCA) of the water-soluble metabolites indicated that cabbage vinegars belonged to an isolated class by the contributions of fructose, pyroglutamic acid, choline, and methiin (S-methylcysteine sulfoxide). Regarding the volatile compounds, the PCA data represented that rice, black, and apple vinegars were characterized by most of the dominant volatiles, such as acetate esters, alcohols, ketones, and acids. Cabbage and grain vinegars were included in the same class although these two vinegars have different flavors. Orthogonal partial least squares-discrimination analysis exhibited the differences in volatile compound profile between cabbage and grain vinegars, revealing that cabbage vinegars were characterized by the presence of sulfides (dimethyl sulfide, dimethyl disulfide, and dimethyl trisulfide), nitriles (allyl cyanide and 4-methylthio-butanenitrile), 3-hexene-1-ol, and crotonic acid. The time-course changes in these highlighted compounds during the acetic acid fermentation of cabbage vinegar suggested that pyroglutamic and crotonic acids were produced through fermentation, whereas choline, methiin, sulfides, nitriles, and 3-hexene-1-ol were derived from cabbage, suggesting the key role of these compounds in the unique taste and flavor of cabbage vinegar.
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 table(.doc),Figures(.tif)はPDFに変換して本文PDFに組み入れた。
書誌情報 Journal of Bioscience and Bioengineering
en : Journal of Bioscience and Bioengineering

巻 126, 号 1, p. 53-62, 発行日 2018-07
出版者
出版者 Elsevier
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1389-1723
DOI
関連タイプ isVersionOf
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.1016/j.jbiosc.2018.02.003
権利
権利情報 © 2018 The Society for Biotechnology, Japan. All rights reserved.(日本生物工学会)
情報源
関連名称 SC30201810100017
情報源
関連名称 NARO成果DBa
情報源
関連名称 Green open Access
情報源
関連名称 Embargo Period: 12 months
情報源
関連名称 この論文は出版社版ではありません。引用の際には出版社版をご利用ください。
情報源
関連名称 This is not the published version. Please cite only the published version.
関連サイト
識別子タイプ DOI
関連識別子 https://doi.org/10.1016/j.jbiosc.2018.02.003
関連名称 Journal of Bioscience and Bioengineering
他の資源との関係
関連名称 author manuscript
著者版フラグ
出版タイプ AM
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_ab4af688f83e57aa
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Ver.1 2023-05-15 15:33:42.031540
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INAOKA, Takashi, NAKAMURA, Toshihide, KIMURA, Keitarou, SEKIYAMA, Yasuyo, TOMITA, Satoru, 2018, Nuclear magnetic resonance- and gas chromatography/mass spectrometry-based metabolomic characterization of water-soluble and volatile compound profiles in cabbage vinegar: Elsevier, 53–62 p.

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