ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance


インデックスリンク

インデックスツリー

  • RootNode

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 九州沖縄農業研究センター
  3. 研究報告
  4. 九州沖縄農研報
  5. 50号

サツマイモ新品種「ときまさり」の育成

https://doi.org/10.24514/00002038
https://doi.org/10.24514/00002038
b0c009df-aa05-4ee4-8d49-bbe4f49d089c
名前 / ファイル ライセンス アクション
konarc_report_No50p111-129p.pdf konarc_report_No50p111-129p.pdf (1.4 MB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-03-22
タイトル
タイトル サツマイモ新品種「ときまさり」の育成
タイトル
タイトル Tokimasari : A New Sweetpotato Cultivar
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 サツマイモ
キーワード
主題Scheme Other
主題 焼酎用
キーワード
主題Scheme Other
主題 高でん粉
キーワード
主題Scheme Other
主題 ネコブセンチュウ抵抗性
キーワード
主題Scheme Other
主題 醸造適性
キーワード
主題Scheme Other
主題 貯蔵性
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 sweetpotato
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 brewing adaptability
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Shochu
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 starch content
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 storage ability
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 resistance to root-knot nematode
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00002038
ID登録タイプ JaLC
著者 片山, 健二

× 片山, 健二

片山, 健二

ja-Kana カタヤマ, ケンジ

en KATAYAMA, Kenji

Search repository
熊谷, 亨

× 熊谷, 亨

熊谷, 亨

ja-Kana クマガイ, トオル

en KUMAGAI, Toru

Search repository
山川, 理

× 山川, 理

山川, 理

ja-Kana ヤマカワ, オサム

en YAMAKAWA, Osamu

Search repository
甲斐, 由美

× 甲斐, 由美

甲斐, 由美

ja-Kana カイ, ユミ

en KAI, Yumi

Search repository
吉永, 優

× 吉永, 優

吉永, 優

ja-Kana ヨシナガ, マサル

en YOSHINAGA, Masaru

Search repository
石黒, 浩二

× 石黒, 浩二

石黒, 浩二

ja-Kana イシグロ, コウジ

en ISHIGURO, Koji

Search repository
境, 哲文

× 境, 哲文

境, 哲文

ja-Kana サカイ, テツフミ

en SAKAI, Tetsufumi

Search repository
中澤, 芳則

× 中澤, 芳則

中澤, 芳則

ja-Kana ナカザワ, ヨシノリ

en NAKAZAWA, Yoshinori

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Tokimasari is a newly released cultivar for sweetpotato Shochu (Spirit), developed at the National Agricultural Research Center for Kyushu Okinawa Region. It was evaluated at prefectural agricultural experimental stations as breeding line "Kyushu No. 135" and was officially authorized by the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries as "Sweetpotato Norin No. 63" in 2008. "Tokimasari" is the progeny from a cross between "Starch Queen" and "Konahomare" conducted at the Ibusuki Branch of the station in 1995. Both parents have a high starch content and high yield. Single-crossed seeds were sown in the Sweetpotato Breeding Laboratory nursery. Selection was based on field performance and starch content. "Tokimasari" exhibits slightly better sprouting ability and is a slightly prostrate plant type. The top leaves are light green. The mature leaves are green and cordate. The vine is slightly thick with a somewhat short internode length. Pigmentation of anthocyanin is absent in the veins and very pale in the vine nodes. The storage root is short and fusiform with light pink skin color and light yellowish-white flesh color. The yielding ability of "Tokimasari" is comparable to that of "Koganesengan". The dry matter content and starch content of "Tokimasari" are 1 to 4% higher than those of "Koganesengan". The starch yield of "Tokimasari" is higher than that of "Koganesengan". The alcohol yield of "Tokimasari" is higher than that of "Koganesengan" in brewing of Shochu. The Shochu made from "Tokimasari" has good body and sweetness, and is characterized by a rich aroma of steamed sweetpotato roots. "Tokimasari" is somewhat susceptible to black rot (Ceratocystis fimbriata), moderately resistant to root-lesion nematode (Pratylenchus coffeae), and somewhat resistant to root-knot nematode (Meloidogyne incognita). The storage ability of the storage roots is sufficient throughout winter.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 焼酎原料用サツマイモ新品種「ときまさり」は, 既存品種「コガネセンガン」より, いもの貯蔵性, サツマイモネコブセンチュウ抵抗性が優れ, でん粉歩留が高い。焼酎を醸造する際の原料当たりのアルコール収得量は「コガネセンガン」より高くて醸造適性に優れ, 焼酎は甘味とコクがあり, いもの香りが強い特徴のある酒質を示す。
書誌情報 九州沖縄農業研究センター報告
en : Bulletin of the NARO Kyushu Okinawa Agricultural Research Center

巻 50, p. 111-129, 発行日 2009-02-27
出版者
出版者 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 九州沖縄農業研究センター
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1346-9177
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00002038
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-05-15 14:39:16.035748
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

KATAYAMA, Kenji, KUMAGAI, Toru, YAMAKAWA, Osamu, KAI, Yumi, YOSHINAGA, Masaru, ISHIGURO, Koji, SAKAI, Tetsufumi, NAKAZAWA, Yoshinori, 2009, Tokimasari : A New Sweetpotato Cultivar: 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 九州沖縄農業研究センター, 111–129 p.

Loading...

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3