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  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 西日本農業研究センター
  3. 研究報告
  4. 近中四農研報
  5. 10号

製粉歩留が高くめんの食感が優れる多収小麦品種「ふくほのか」の育成

https://doi.org/10.24514/00001710
https://doi.org/10.24514/00001710
5148ae67-a41c-48b1-9394-abb364288172
名前 / ファイル ライセンス アクション
nwarc_report_No10p53-67p.pdf nwarc_report_No10p53-67p.pdf (1.4 MB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-03-22
タイトル
タイトル 製粉歩留が高くめんの食感が優れる多収小麦品種「ふくほのか」の育成
タイトル
タイトル New Wheat Cultivar "Fukuhonoka" with High Yield, High Milling Performance and Excellent Noodle Texture
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 小麦
キーワード
主題Scheme Other
主題 品種
キーワード
主題Scheme Other
主題 めん用
キーワード
主題Scheme Other
主題 製粉性
キーワード
主題Scheme Other
主題 食感
キーワード
主題Scheme Other
主題 育成
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 wheat
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 cultivar
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 milling performance
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 noodle texture
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 breeding
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00001710
ID登録タイプ JaLC
著者 石川, 直幸

× 石川, 直幸

石川, 直幸

ja-Kana イシカワ, ナオユキ

en ISHIKAWA, Naoyuki

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高田, 兼則

× 高田, 兼則

高田, 兼則

ja-Kana タカタ, カネノリ

en TAKATA, Kanenori

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谷中, 美貴子

× 谷中, 美貴子

谷中, 美貴子

ja-Kana ヤナカ, ミキコ

en YANAKA, Mikiko

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長嶺, 敬

× 長嶺, 敬

長嶺, 敬

ja-Kana ナガミネ, タカシ

en NAGAMINE, Takashi

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髙山, 敏之

× 髙山, 敏之

en TAKAYAMA, Toshiyuki

ja 髙山, 敏之
高山, 敏之

ja-Kana タカヤマ, トシユキ


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田谷, 省三

× 田谷, 省三

田谷, 省三

ja-Kana タヤ, ショウゾウ

en TAYA, Shozo

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甲斐, 由美

× 甲斐, 由美

甲斐, 由美

ja-Kana カイ, ユミ

en KAI, Yumi

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谷尾, 昌彦

× 谷尾, 昌彦

谷尾, 昌彦

ja-Kana タニオ, マサヒコ

en TANIO, Masahiko

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佐藤, 淳一

× 佐藤, 淳一

佐藤, 淳一

ja-Kana サトウ, ジュンイチ

en SATO, Jun-ichi

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 New soft red wheat cultivar "Fukuhonoka" was selected from the cross Saikai 168 / Chukei 5358 // Kanto 107 / Chukei 5385 which was made in 1991 at Chugoku National Agricultural Experiment Station (present National Agricultural Research Center for Western Region). "Fukuhonoka" was registered as "Wheat Norin 164" in December 2005 and registered under the Seeds and Seedlings Act in September 2009 by the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries. "Fukuhonoka" is spring type, maturing as early as "Shiroganekomugi", three days earlier than "Norin 61". Culm length is 10 cm longer than "Shiroganekomugi", 5 cm shorter than "Norin 61" and "Shirasagikomugi". "Fukuhonoka" is resistant to pre-harvest sprouting and leaf rust, moderately resistant to scab as "Norin 61", susceptible to powdery mildew. Leaf flecking is very rare. Its yield is about 10 percent higher than "Shiroganekomugi" and "Shirasagikomugi". Flour yield and milling score are very high, amylose content is moderately low, dough strength is medium, and flour color is brighter than "Norin 61" but not as good as "Shiroganekomugi". Noodle texture is excellent and sensory score of noodle is higher than "Norin 61". "Fukuhonoka" is adapted well to flatlands of western Japan, and now cultivated in Hyogo and Okayama Prefectures. Protein content of "Fukuhonoka" tends to be low because of its high yield, so manuring practice to adjust protein content is important.
書誌情報 近畿中国四国農業研究センター研究報告
en : BULLETIN of THE NATIONAL AGRICULTURAL RESEARCH CENTER for WESTERN REGION

巻 10, p. 53-67, 発行日 2011-02-01
出版者
出版者 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 近畿中国四国農業研究センター
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1347-1244
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00001710
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 15:17:44.526662
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ISHIKAWA, Naoyuki, TAKATA, Kanenori, YANAKA, Mikiko, NAGAMINE, Takashi, 高山, 敏之, TAYA, Shozo, KAI, Yumi, TANIO, Masahiko, SATO, Jun-ichi, 2011, New Wheat Cultivar "Fukuhonoka" with High Yield, High Milling Performance and Excellent Noodle Texture: 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 近畿中国四国農業研究センター, 53–67 p.

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