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  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 食品研究部門
  3. 研究報告
  4. 食総研報
  5. 79号

巨大糖タンパク質プロテオグリカンの小角 X 線散乱測定による特性解析

https://doi.org/10.24514/00002945
https://doi.org/10.24514/00002945
6618db32-6829-4b1c-a1fe-95a3d8cb47e9
名前 / ファイル ライセンス アクション
nfri_report_No79p41-45p.pdf nfri_report_No79p41-45p.pdf (1.2 MB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-12-20
タイトル
タイトル 巨大糖タンパク質プロテオグリカンの小角 X 線散乱測定による特性解析
タイトル
タイトル Characterization of a large glycoprotein proteoglycan by small-angle X-ray scattering measurement
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 food biopolymer
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 solution property
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 physicochemical characterization
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00002945
ID登録タイプ JaLC
著者 渡邊, 康

× 渡邊, 康

渡邊, 康

ja-Kana ワタナベ, ヤスシ

en WATANABE, Yasushi

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The chain conformation of intact salmon cartilage proteoglycan in solution was characterized by using small-angle X-ray scattering measurement. Fractal analysis of small-angle X-ray scattering data revealed that the intact proteoglycan molecule is a chain with excluded volume (fractal dimension is 1.7) and a rod-like region as a local structure (fractal dimension is 1). The Kratky plots of the small-angle X-ray scattering data showed that the chain conformation of the cartilage proteoglycan molecules is an unfolded structure in solution. Moreover, the persistence lengths of the salmon and shark cartilage proteoglycan molecules are estimated to be 9 nm and 15 nm, respectively.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 本研究では, 食品関連糖タンパク質である軟骨プロテオグリカンについて, その機能の考察に重要な溶液構造特性を解明するために, 放射光小角X線散乱測定による分子鎖構造解析を行った. その結果, 溶液中の鮭軟骨プロテオグリカンは, 棒状の局所構造特性を持つ細長いフレキシブルな構造体であることがわかった. さらに, 分子鎖の溶液中の堅さの指標である持続長は, 鮭軟骨および鮫軟骨のプロテオグリカンについて, それぞれ9 nmと15 nmと評価した.
書誌情報 食品総合研究所研究報告
en : Report of National Food Research Institute

巻 79, p. 41-45, 発行日 2015-03-01
出版者
出版者 農業・食品産業技術総合研究機構
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0301-9780
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00002945
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 16:05:26.071583
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WATANABE, Yasushi, 2015, Characterization of a large glycoprotein proteoglycan by small-angle X-ray scattering measurement: 農業・食品産業技術総合研究機構, 41–45 p.

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