ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance


インデックスリンク

インデックスツリー

  • RootNode

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 食品研究部門
  3. 研究報告
  4. 食総研報
  5. 77号

DNA マイクロアレイ解析を活用した大豆の機能性評価

https://doi.org/10.24514/00002905
https://doi.org/10.24514/00002905
d74289f8-80d6-4701-9739-c4bbe05fdc8d
名前 / ファイル ライセンス アクション
nfri_report_No77p25-32p.pdf nfri_report_No77p25-32p.pdf (481.9 kB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-12-20
タイトル
タイトル DNA マイクロアレイ解析を活用した大豆の機能性評価
タイトル
タイトル Evaluation of functional properties of soybean using DNA microarray
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 大豆
キーワード
主題Scheme Other
主題 DNAマイクロアレイ
キーワード
主題Scheme Other
主題 肝臓
キーワード
主題Scheme Other
主題 遺伝子発現
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 soybean
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 DNA microarray
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 liver
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 gene expression
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00002905
ID登録タイプ JaLC
著者 高橋, 陽子

× 高橋, 陽子

高橋, 陽子

ja-Kana タカハシ, ヨウコ

en TAKAHASHI, Yoko

Search repository
小西, 智一

× 小西, 智一

小西, 智一

ja-Kana コニシ, トモカズ

en KONISHI, Tomokazu

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The effect of dietary whole soybeans on rats was analyzed in the level of gene expression using DNA microarray. As soybean content increased in diet, lipid levels in serum and liver were generally lowered. To remove unwanted variation in mRNA expression signals to enable a compatible comparison across different experiments, the DNA microarray data was normalized in accordance with three-parameter log-normal distribution. DNA microarray analyses elucidated that hepatic transcriptome was globally altered depending on the amount of soybean in diets. Among various biological functions, soybean was found to specifically affect transcriptomes involved in lipid/fatty acid biosynthesis in liver. mRNA expressions of these lipogenic genes were lowered with increased amount of soybean in diet. By comparing DNA microarray data across multiple experiments, it was revealed the comprehensive functionality of soybean was correlated with that of freeze-dried tofu. Thus, DNA microarray provides powerful information for understanding the food functionality when those gene expression data is handled properly.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 DNAマイクロアレイを用い, 遺伝子発現レベルで ラットにおける大豆の機能性を解析した. 食餌中の大 豆の量が増えるとともに, 血清および肝臓の脂質濃度 は全般的に低下した. DNAマイクロアレイで得られ た, 遺伝子発現シグナルに含まれる不要なノイズを除 き, 異なる実験間で遺伝子発現変化の比較ができるよ うに, 3パラメータ対数正規分布に従ってデータを標 準化した. DNAマイクロアレイ解析によって, 肝臓 のトランスクリプトームは, 食餌中の大豆の量に応じ て全体的に変化することが観察された. 数々の生物学 的機能のうち, 大豆は肝臓での脂質・脂肪酸合成に関 わるトランスクリプトームに特異的に影響した. これ らの脂質合成系遺伝子のmRNA発現量は, 食餌大豆 量の増加に伴い低下した. 複数の実験間でDNAマイ クロアレイデータを比較することにより, 大豆の総合 的な機能性は, 凍り豆腐の機能性と相関があることが 明らかになった. このように, DNAマイクロアレイ 解析は, 遺伝子発現データが適切に取り扱われると き, 食品の機能性を理解するための説得力のある情報 をもたらすことができる.
書誌情報 食品総合研究所研究報告
en : Report of National Food Research Institute

巻 77, p. 25-32, 発行日 2013-03-01
出版者
出版者 農業・食品産業技術総合研究機構
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0301-9780
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00002905
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-05-15 16:12:58.259237
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

TAKAHASHI, Yoko, KONISHI, Tomokazu, 2013, Evaluation of functional properties of soybean using DNA microarray: 農業・食品産業技術総合研究機構, 25–32 p.

Loading...

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3